Wykonanie
Zupełnie nie wiem co mam teraz napisać... Nie
mogę zebrać myśli wiedząc, że w lodówce stoi talerz z tym pysznym deserem i zaraz
będę mogła go skosztować.
Woda już zagotowana więc idę zrobić sobie i Żarłoczkowi jakąś dobrą
herbatę a
potem ukroję po kawałku delikatnej, puszystej pianki z
galaretką :) Będziemy się delektować słodkim smakołykiem.Tak, jesteśmy łakomczuchami i musimy z tym żyć co wcale nie jest łatwe....Zobacz także Ciasto gryczane z
nektarynkami !
czas przygotowania : ok. 30 minut + łączny czas chłodzeniaskładniki :SPÓD - 200 g
ciasteczek owsianych z
orzechami laskowymi60 g
masłaMASA
ŚMIETANOWO SEROWA - 300 ml
śmietanki kremówki 30%600 g
sera białego 3-krotnie mielonego150 g
cukru2 łyżeczki pasty waniliowej
żelatyna spożywcza - ilość na 1 litr płynu podanej według producenta50 ml
mlekaWIERZCH - 3 duże
nektarynkisok z jednej
cytrynyew. 2 łyżki
cukru1,5 op.
galaretki w proszku, takiej na 500 ml
wody każda (lub 3x0,5 op. różnych
galaretek)240 ml
wody (lub 3x80ml)
sposób przygotowania : SPÓD -
ciasteczka wrzuciłam do pojemnika blendera i rozdrobniłam. Wlałam przestudzone, rozpuszczone
masło i zmiksowałam ponownie. Masę wysypałam na dno tortownicy śr. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniotłam i odstawiłam do lodówki.MASA
ŚMIETANOWO SEROWA -
żelatynę zalałam zimnym
mlekiem a kiedy napęczniała podgrzewałam powoli, mieszając, aż zupełnie się rozpuściła. Zimną
śmietankę ubiłam na sztywno. Dodałam
ser, pastę
waniliową i
cukier, krótko zmiksowałam żeby składniki się połączyły. Do gorącej, rozpuszczonej
żelatyny dodałam kilka łyżeczek masy, szybko wymieszałam i dodałam do większej części. Szybko zmiksowałam i wyłożyłam na schłodzony
ciasteczkowy spód. Wyrównałam wierzch i odstawiłam do lodówki.WIERZCH -
nektarynki umyłam i sparzyłam, obrałam ze skórki. Miąższ pokroiłam w kosteczkę usuwając pestki. Dodałam
sok z cytryny i
cukier, przełożyłam do rondelka i zagotowałam.
Galaretkę rozpuściłam we wrzątku a kiedy przestygła wymieszałam z
nektarynkami. Kiedy całość zaczęła tężeć przełożyłam na zastudzoną masę
śmietanowo serową i odstawiłam do schłodzenia na całą noc.Można użyć jednego rodzaju
galaretki albo tak jak ja pobawić się i przygotować 3 różne kolory. Rozpuścić po 1/2 op.
galaretki cytrynowej, wiśniowej i agrestowej, każdy w 1/3 podanej wyżej ilości
wody i łącząc z 1/3
nektarynek.
Potem wylewamy poszczególne warstwy kolejno gdy poprzednia zastygnie. Jednak
galaretki jest zbyt mało i zawiera sporo
owoców więc jak widać na zdjęciach warstwy kolorystyczne słabo się od siebie odcinają.Masa jest delikatna więc przed krojeniem trzeba naprawdę dobrze ją schłodzić - gotowy torcik powinien postać w lodówce przynajmniej kilkanaście godzin.