ßßß
Składniki:1kg twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka)130 ml śmietanki 30%180g drobnego cukru2 czubate łyżki żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szkl. gorącej wody)1 kopiasta łyżka nutelli2 batoniki "Lion" na spód:180g ciastek kruchych60g masła
Wykonanie:Masło rozpuścić, herbatniki pokruszyć bardzo drobno i połączyć z masłem. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm ułożyć masę herbatnikową. Dobrze rozprowadzić i wyrównać. Wstawić do lodówki.Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Następnie utrzeć mikserem ze śmietanką i cukrem. Żelatynę dobrze rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Chłodną, wlewać cienkim strumieniem do masy serowej, cały czas miksując, by nie powstały grudki.Jeżeli dodacie sera z wiaderka, trzeba dodać 1/2 łyżki żelatyny więcej.Masę serową podzielić na 2 części. Jedną wylać na przygotowany wcześniej spód. Wstawić do lodówki, by lekko stężała.Do drugiej części dodać nutellę i wymieszać. Na koniec dołożyć pokrojone w kawałki batony "Lion". Połączyć i wylać na wierzch ostatnią warstwę sernika. Wstawić do lodówki. Poczekać do całkowitego stężenia.