Wykonanie
Nie jestem ogromną wielbicielką serników, ale ten zawieranutellę i batony "Lion", dlatego postanowiłam go wypróbować.To bardzo przyjemny deser, a na dodatek bardzo prosty i szybki,szczególnie gdy użyje się
sera z wiaderka.Na pewno będzie smakował wszystkim, którzy lubią
orzechowo-
czekoladowe dodatki.
Składniki:1kg
twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka)130 ml
śmietanki 30%180g drobnego
cukru2 czubate łyżki
żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szkl. gorącej
wody)1 kopiasta łyżka nutelli2 batoniki "Lion" na spód:180g
ciastek kruchych60g
masłaWykonanie:
Masło rozpuścić,
herbatniki pokruszyć bardzo drobno i połączyć z
masłem. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm ułożyć masę
herbatnikową. Dobrze rozprowadzić i wyrównać. Wstawić do lodówki.
Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Następnie utrzeć mikserem ze
śmietanką i
cukrem.
Żelatynę dobrze rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Chłodną, wlewać cienkim strumieniem do masy serowej, cały czas miksując, by nie powstały grudki.Jeżeli dodacie
sera z wiaderka, trzeba dodać 1/2 łyżki
żelatyny więcej.Masę
serową podzielić na 2 części. Jedną wylać na przygotowany wcześniej spód. Wstawić do lodówki, by lekko stężała.Do drugiej części dodać nutellę i wymieszać. Na koniec dołożyć pokrojone w kawałki batony "Lion". Połączyć i wylać na wierzch ostatnią warstwę sernika. Wstawić do lodówki. Poczekać do całkowitego stężenia.