Wykonanie
Do przygotowania sernika wykorzystałam gęsty
twaróg z wiaderka. Obie warstwy różnią się od siebie konsystencją - dolna to połączenie
twarogu i musu z
truskawek, górna łączy w sobie
twaróg,
czekoladę oraz
bitą śmietanę. Kwaskowaty smak dolnej części doskonale komponuje się z
czekoladową górą, całość idealnie uzupełnia dekoracja - pokrojone w cienkie plasterki
truskawki oraz
czekolada deserowa.Sernik można wykonać w wysokiej tortownicy (9cm) o średnicy 18cm, lub w niższej, a nieco szerszej . Dekorację z
truskawek i
czekolady należy przygotować tuż przed podaniem ciasta, gdyż
owoce zachowają swój świeży wygląd maksymalnie przez 1-2 dni. Jeśli nie przygotowujecie sernika na jakąś specjalną okazję, dobrym rozwiązaniem jest dekorowanie tylko podawanego kawałka ciasta.
Składniki:SPÓD90g
herbatników pełnoziarnistych lub innych (około 10 sztuk)20g
czekolady deserowej30-40g
masłaMASY TRUSKAWKOWA I CZEKOLADOWA700g
twarogu sernikowego250g
truskawek100g
czekolady mlecznej3 łyżki
cukru3 łyżki
żelatyny6 łyżek
wody0,5 opakowania
bitej śmietany w proszku + 100ml zimnego
mleka (lub 100ml
śmietanki 30% + opcjonalnie 1 łyżka
cukru pudru)DEKORACJA100g
truskawekkilka kostek
czekolady deserowej + 1-2 łyżki
mlekaWykonanie:SPÓD-
herbatniki rozdrobnić na piasek-
czekoladę i
masło rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dodać do pokruszonych
herbatników, wymieszać, aż powstanie masa o strukturze mokrego piasku- masę
herbatnikową przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wylepić nią dno, dociskając łyżeczką, wyrównać i schłodzićMASY TRUSKAWKOWA I CZEKOLADOWA-
truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem do konsystencji musu-
mleczną czekoladę rozpuścić (w kąpieli
wodnej lub kuchence mikrofalowej), pozostawić do ostygnięcia-
żelatynę zalać zimną
wodą, gdy napęcznieje, zagrzać w kuchence mikrofalowej, wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia-
twaróg przełożyć do miski, zmiksować- do ciepłej
żelatyny dodawać stopniowo 2-3 łyżki
sera, za każdym razem mieszając- masę z
żelatyną przelać do
twarogu, zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji- masę
serową podzielić na dwie części- do jednej części dodać mus
truskawkowy oraz 3 łyżki
cukru, wymieszać do połączenia się składników- do drugiej części dodać roztopioną
czekoladę (ostudzoną, ale ciągle płynną), wymieszać do uzyskania jednolitej barwy
-
bitą śmietanę w proszku wsypać do zimnego
mleka, ubijać do momentu uzyskania
bitej śmietany (lub zimną
śmietankę 30% ubić na sztywno, opcjonalnie można dodać jedną łyżkę
cukru pudru), przełożyć do masy czekoladowej, wymieszać- masę
truskawkową przelać na spód z
herbatników, schłodzić około 1,5 godziny- masę
czekoladową pozostawić w temperaturze pokojowej (można co jakiś czas zamieszać, żeby wierzch się nie ściął)- na lekko stężałą masę
truskawkową delikatnie wyłożyć masę
czekoladową, wyrównać- całość schłodzić do zastygnięcia obu warstw, najlepiej przez kilka godzin lub całą noc- schłodzony, zastygnięty sernik wyjąć z tortownicyDEKORACJA- oczyszczone
truskawki pokroić w dość cienkie plasterki, ułożyć je na wierzchu sernika tak, by lekko nachodziły na siebie, zaczynając od brzegów sernika, a kończąc w jego środku-
czekoladę z
mlekiem rozpuścić w kąpieli
wodnej lub kuchence mikrofalowej, jeżeli
czekolada jest zbyt gęsta, dodać jeszcze odrobinę
mleka - konsystencja powinna być lekko lejąca- ostygniętą
czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego (lub papierowego rożka), dekorować wierzch sernika tworząc szlaczki- udekorowany sernik schłodzić około 30 minut, przechowywać w lodówce
Sernik
truskawkowo-
czekoladowy ma delikatną konsystencję, nie przeszkadza to jednak w jego porcjowaniu. Nie jest mocno słodki, do masy truskawkowej dodałam 3 łyżki
cukru, ale proponuję spróbować jej smak przed wylaniem na
herbatniki, gdyż użyte przez Was
truskawki mogą być mniej lub bardziej słodkie od moich. Masa czekoladowa czerpie swoją
słodycz z dodanej tabliczki
czekolady, na koniec byłam pozytywnie zaskoczona jej smakiem, bo obawiałam się, że będzie zbyt słodka, a tak się nie stało.