Wykonanie
Składniki:Masa budyniowa:600 ml
mleka,2 budynie,1/2 szklanki
cukru,200 g
masłaBita śmietana:500 ml
śmietany 30%,2
fixy,
cukier puder (do smaku),1 1/2 łyżeczki
żelatyny.Ponadto:puszka masy kajmakowej,
herbatniki maślane,starta
czekolada (ok 2 linijki),
woda mineralna (lub przegotowana).Wykonanie:Mase kajmakowa w puszce wkładamy do gorącej
wody.Masa budyniowa - 1 ½ szklanki
mleka i
cukier zagotować. Pozostałe
mleko wymieszać dokładnie z
budyniem z paczki. Dodać do gotującego się
mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż
budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie
masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny
budyń.
Bita śmietana - ubić
śmietanę z
fixami i pudrem. Do grubej szklanki wsypać
żelatynę i zalać gorącą
wodą ( ok 2-3 łyżki), wymieszać ją dokładnie do momentu, aż powstanie pianka. Ubitą
śmietanę i
żelatynę połączyć mikserem.Na dnie blachy (ja miałam 25x25cm) wyłożyć jedną warstwę
herbatników i nasączyć je
woda, na ciasteczkach rozsmarować masę kajmakowa. Na
masie wyłożyć drugą warstwę
herbatników, nasączyć i rozsmarować masę budyniowa. Ponownie ułożyć
herbatniki, nasączyć i przykryć
bita śmietaną. Całość posypać starta
czekolada.