Wykonanie
Składniki:Masa budyniowa:500 ml
mleka,2 budynie,1/2 szklanki
cukru,200 g
masłaGalaretka:3
galaretki malinowe,3 szklanki gorącej
wody,
maliny.
Bita śmietana:750 ml
śmietany 30%,3
fixy,1/2 szklanki pudru,2 łyżeczki
żelatyny.Ponadto:Ciemne
herbatniki,Starta
czekolada,
maliny do dekoracji.Wykonanie:
Galaretki wymieszać dokładnie z
woda. Odstawić do ostygnięcia.Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki
mleka i
cukier zagotować. Pozostałe
mleko wymieszać dokładnie z
budyniem z paczki. Dodać do gotującego się
mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż
budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie
masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny
budyń.Formę kwadratowa o wymiarach około 25x25 cm wyłożyć
herbatnikami i nasączyć je chłodną przegotowaną
wodą. Na herbatnikach rozsmarować masę budyniowa. Gdy
galaretka lekko stężeje wylać ją na masę budyniową i dodać do niej
maliny. Włożyć do lodówki do momentu, aż całkowicie stężeje.Gdy
galaretka jest już stężała ubić
śmietanę z
fixami i pudrem. Do grubej szklanki wsypać
żelatynę i zalać gorącą
wodą ( ok 2-3 łyżki), wymieszać ją dokładnie do momentu, aż powstanie pianka. Ubitą
śmietanę i
żelatynę połączyć mikserem.
Bitą śmietanę rozsmarować na
galaretce. Posypać
czekoladą i ozdobić
malinami. Włożyć do lodówki- najlepiej na noc.
Smacznego!!:)