Wykonanie
Chyba nie da się jej opisać inaczej. Jest doskonała w każdym calu. Spód z
ciasteczek typu Oreo, delikatna pianka z połączenia
bitej śmietany i
truskawek. Och, i wierzch pełen świeżych
truskawek! Idealna. Przepis znaleziony na stronie Moje Wypieki .
Składniki (forma o średnicy 31 cm):- spód: 300 g
ciasteczek typu Oreo, 60 g
masła,- 450 g
truskawek,- 200 ml
śmietany 30 lub 36%,- 1/3 szklanki
cukru,- sok z 1/2
cytryny,- 2 łyżki
żelatyny,- dodatkowo:
truskawki do dekoracji.
Ciasteczka kruszymy w blenderze. Dodajemy rozpuszczone
masło, mieszamy do całkowitego połączenia. Powinna powstać konsystencja mokrego piasku. Gotową masę wysypujemy do formy na tartę, starannie układamy, wyrównujemy. Zostawiamy w lodówce na ok. 30 minut.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Umieszczamy w garnku, zasypujemy
cukrem, dodajemy
sok z cytryny. Gotujemy przez ok. 20 minut.
Truskawki powinny się rozpaść. Możemy jeszcze zmiażdżyć je (delikatnie) za pomocą tłuczka do
ziemniaków, wówczas uzyskamy masę z kawałkami
owoców. Wyłączamy gaz. Do gorącej masy dodajemy
żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostudzenia.Gdy masa będzie zimna, zaczynamy przygotowanie końcowego etapu.
Śmietanę ubijamy w mikserze. Powinna być wcześniej schłodzona. Do ubitej
śmietany dodajemy zimną masę
truskawkową. Mieszamy do połączenia. Gotową masę równomiernie rozprowadzamy na
kakaowym spodzie. Wierzch ciasta dekorujemy umytymi i pokrojonymi w plasterki
truskawkami. Ciasto należy schłodzić przez minimum 1,5 godziny w lodówce. Smacznego!