Wykonanie
Sezon na
truskawki w pełni, zapasy na zimę porobione, więc nie mogło się obejść bez jakiegoś mocno
truskawkowego, lekkiego ciachaDzisiejsze ciasto, to jedno z moich ulubionych i na pewno pojawi się w innych, sezonowych smakachTo co je wyróżnia i skłania do zrobienia, to jego prosty minimalizm przygotowania i rozpływająca się podczas jedzenia konsystencja – mi przypomina to trochę takie ptasie mleczko w wersji domowej – truskawkowej 😉Składniki:1. Spód300g
ciasteczek oreo ( można zastąpić orito z biedronki )90g
masła2. Masa500g
truskawek330ml
śmietanki 30%4 łyżki
cukru ( ilość można zmienić w zależności od słodkości
truskawek )2 łyżki
żelatynysok z 1 całej
cytrynyPrzygotowanie:1.Spód
Ciasteczka razem z nadzieniem rozdrabniamy do konsystencji drobnego, mokrego piasku.Łączymy z płynnym
masłem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, którą następnie wykładamy spód i brzegi formy.Formę z
ciasteczkowym spodem wkładamy do lodówki.2.Masa
Truskawki,
cukier i
sok z cytryny umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy całość, do rozpuszczenia się
cukru.Miksujemy zawartość garnuszka blenderem na gładki sos i doprowadzamy go do wrzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl.
wody, mieszamy dokładnie do całkowitego jej rozpuszczenia i wlewamy do gorącego sosu
truskawkowego. Odstawiamy do ostygnięcia.Kiedy nasz sos
truskawkowy uzyska już temperaturę pokojową, ubijamy na sztywno schłodzoną
śmietankę i ubitą dodajemy stopniowo do sosu.Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.Masę
truskawkową wylewamy na schłodzony,
ciasteczkowy spód i całość wędruje do lodówki do stężenia i schłodzenia ( najlepiej na noc ).Gotowe ciasto udekorować możemy według uznania ( pokruszonymi
ciastkami, świeżymi
owocami,
bitą śmietaną ), kroimy w kostkę bądź trójkąty i zajadamyZainspirowana przepisem ze strony mojewypieki.comJeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom