Wykonanie
Pizza "na
winie" czyli z tym co mi się nawinęło pod rękę. I taką lubię najbardziej chociaż zwykle jest nie do powtórzenia. Tym razem było trochę
sera,
grzyby, włoska
szynka i odrobina warzyw - całość wyszła ciekawie i smakowicie. Warto czasami poeksperymentować.Zagniecenie ciasta zajmuje niewiele czasu a
potem dodajemy co mamy. Tak właśnie powstała np. pizza z pesto i
pomidorkami , pizza z młodymi warzywami, pizza z
papryką i
owczym serem czy pizza z
serem pleśniowym i
żurawiną . Kombinacji może być nieskończenie wiele.
czas przygotowania : ok. 2 godzinskładniki :CIASTO - ok. 3/4 szkl.
mąki pszennej typ 550ok. 1/2 szkl.
mąki orkiszowej pełnoziarnistejok. 1/2 szklanki letniej
wody2 łyżeczki
cukru1 łyżka
oleju10 g świeżych
drożdży1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki mielonego
kolorowego pieprzu3 szczypty
ziół prowansalskichOBŁOŻENIE - 8 małych czubajek, takich jeszcze nie rozłożonychok. 75 g
serka naturalnego Almette5 łyżeczek startego parmigiano reggiano1
żółtko jajka kurzego4 plasterki
szynki prosciutto1/4 strąka
papryki czerwonej4 połówki
suszonych pomidorów z zalewy
ziołowo-
oliwnej1 średnia
cebula2 łyżki
oleju - może być od
pomidorówdo smaku -
sól,
pieprz mielony,
papryka słodka mielona,
papryka ostra mielona
sposób przygotowania : CIASTO -
drożdże rozmieszałam z
cukrem,
wodą i 2-ma łyżkami
mąki pszennej. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczęły pracować. Pozostałą
mąkę wsypałam do miski, dodałam
sól i
przyprawy. Wlałam spienione
drożdże i
olej, zagniotłam elastyczne ciasto. Uformowałam je w kulę i zostawiłam do wyrośnięcia, na ok. godzinę, półtorej, przykrywając ściereczką.OBŁOŻENIE - kapelusiki kań umyłam i obgotowałam przez 3 minuty w gorącej, lekko osolonej wodzie, odcedziłam.
Twarożek wymieszałam z
żółtkiem i startym drobno
parmezanem, doprawiłam do smaku
pieprzem i
paprykami. Przy pomocy malutkiej łyżeczki nałożyłam taki farsz do każdej kani - tyle ile się zmieściło. Plasterki
szynki pokroiłam w poprzek na szerokie paski i część posmarowałam resztą serowej masy, zwinęłam.
Cebulę obrałam, pokroiłam w półplasterki.
Paprykę oczyściłam z pestek, pokroiłam w kostkę a
pomidory suszone w paski. Na patelni rozgrzałam
olej, zeszkliłam
cebulą. Dodałam
paprykę i
pomidory, smażyłam razem kilka chwil - tylko tyle żeby
papryka straciła surowość.Wyrośnięte
ciasto drożdżowe rozciągnęłam rękami i wyłożyłam na okrągłą blaszkę śr. 24 cm. Posmarowałam odrobiną
oleju wierzch. Nałożyłam smażone warzywa i faszerowane kanie - te też posmarowałam cieniutko
olejem.
Między nie dodałam
szynkę - te kawałki z nadzieniem i resztę bez.Piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Podając posypałam listkami
natki pietruszki. Do pizzy
ketchup własnej roboty i było przepysznie !