ßßß Cookit - przepis na Pizza z kaniami, prosciutto i serem

Pizza z kaniami, prosciutto i serem

nazwa

Wykonanie

Pizza "na winie" czyli z tym co mi się nawinęło pod rękę. I taką lubię najbardziej chociaż zwykle jest nie do powtórzenia. Tym razem było trochę sera, grzyby, włoska szynka i odrobina warzyw - całość wyszła ciekawie i smakowicie. Warto czasami poeksperymentować.
Zagniecenie ciasta zajmuje niewiele czasu a potem dodajemy co mamy. Tak właśnie powstała np. pizza z pesto i pomidorkami , pizza z młodymi warzywami, pizza z papryką i owczym serem czy pizza z serem pleśniowym i żurawiną . Kombinacji może być nieskończenie wiele.
czas przygotowania : ok. 2 godzin
składniki :
CIASTO - ok. 3/4 szkl. mąki pszennej typ 550
ok. 1/2 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
ok. 1/2 szklanki letniej wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju
10 g świeżych drożdży
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
3 szczypty ziół prowansalskich
OBŁOŻENIE - 8 małych czubajek, takich jeszcze nie rozłożonych
ok. 75 g serka naturalnego Almette
5 łyżeczek startego parmigiano reggiano
1 żółtko jajka kurzego
4 plasterki szynki prosciutto
1/4 strąka papryki czerwonej
4 połówki suszonych pomidorów z zalewy ziołowo-oliwnej
1 średnia cebula
2 łyżki oleju - może być od pomidorów
do smaku - sól, pieprz mielony, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona
sposób przygotowania : CIASTO - drożdże rozmieszałam z cukrem, wodą i 2-ma łyżkami mąki pszennej. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczęły pracować. Pozostałą mąkę wsypałam do miski, dodałam sól i przyprawy. Wlałam spienione drożdże i olej, zagniotłam elastyczne ciasto. Uformowałam je w kulę i zostawiłam do wyrośnięcia, na ok. godzinę, półtorej, przykrywając ściereczką.
OBŁOŻENIE - kapelusiki kań umyłam i obgotowałam przez 3 minuty w gorącej, lekko osolonej wodzie, odcedziłam. Twarożek wymieszałam z żółtkiem i startym drobno parmezanem, doprawiłam do smaku pieprzem i paprykami. Przy pomocy malutkiej łyżeczki nałożyłam taki farsz do każdej kani - tyle ile się zmieściło. Plasterki szynki pokroiłam w poprzek na szerokie paski i część posmarowałam resztą serowej masy, zwinęłam.
Cebulę obrałam, pokroiłam w półplasterki. Paprykę oczyściłam z pestek, pokroiłam w kostkę a pomidory suszone w paski. Na patelni rozgrzałam olej, zeszkliłam cebulą. Dodałam paprykę i pomidory, smażyłam razem kilka chwil - tylko tyle żeby papryka straciła surowość.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozciągnęłam rękami i wyłożyłam na okrągłą blaszkę śr. 24 cm. Posmarowałam odrobiną oleju wierzch. Nałożyłam smażone warzywa i faszerowane kanie - te też posmarowałam cieniutko olejem. Między nie dodałam szynkę - te kawałki z nadzieniem i resztę bez.
Piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Podając posypałam listkami natki pietruszki. Do pizzy ketchup własnej roboty i było przepysznie !
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/10/pizza-z-kaniami-prosciutto-i-serem.html