Wykonanie
Fatayer jest to znana przekąska pochodząca z Bliskiego Wschodu, z
ciasta drożdżowego nadziewana
szpiankiem,
serem lub
mięsem. Wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
FatayerSkładniki na 10 średnich sztukCiasto:450g
mąki20g
drożdży3/4 szklanki letniej
wody1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli1 łyżka
oleju2 łyżki
jogurtu naturalnegoDo letniej
wody wkruszyć
drożdże, posypać
cukrem i odstawić do "ruszenia się"
drożdży.Na stolnicy wysypać
mąkę, wymieszać z
solą,
olejem i
jogurtem, dodawać stopniowo zaczyn z
drożdży. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. W tym czasie przygotować farsz.Farsz700g
mięsa mielonego1
cebula2 ząbki
czosnkupół
papryki czerwonej1 słoiczek domowego
przecieru pomidorowego1 łyżka
oliwypapryka słodka i ostra w proszku
zioła prowansalskieprzyprawa Harissa Skworcu (
kolendra,
papryka,
kmin rzymski,
chili,
sól,
czosnek)
sól,
pieprzMięso podsmażyć na patelni na łyżce
oliwy, dodać pokrojoną w kostkę
cebulę,
paprykę i
czosnek, a kolejno pół
przecieru pomidorowego. Dosmakować
przyprawami.Z ciasta uformować wałek i ciąć małe kawałki ciasta. Ciasto rozwałkować, formować
łódki. Środek łódek wysmarować resztą
przecieru pomidorowego i nakładać farsz. Piec w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut.