ßßß Cookit - przepis na Fatayer

Fatayer

nazwa

Wykonanie

Fatayer jest to znana przekąska pochodząca z Bliskiego Wschodu, z ciasta drożdżowego nadziewana szpiankiem, serem lub mięsem. Wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Fatayer
Składniki na 10 średnich sztuk
Ciasto:
450g mąki
20g drożdży
3/4 szklanki letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
2 łyżki jogurtu naturalnego
Do letniej wody wkruszyć drożdże, posypać cukrem i odstawić do "ruszenia się" drożdży.
Na stolnicy wysypać mąkę, wymieszać z solą, olejem i jogurtem, dodawać stopniowo zaczyn z drożdży. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. W tym czasie przygotować farsz.
Farsz
700g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół papryki czerwonej
1 słoiczek domowego przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy
papryka słodka i ostra w proszku
zioła prowansalskie
przyprawa Harissa Skworcu (kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, sól, czosnek)
sól, pieprz
Mięso podsmażyć na patelni na łyżce oliwy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i czosnek, a kolejno pół przecieru pomidorowego. Dosmakować przyprawami.
Z ciasta uformować wałek i ciąć małe kawałki ciasta. Ciasto rozwałkować, formować łódki. Środek łódek wysmarować resztą przecieru pomidorowego i nakładać farsz. Piec w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2013/07/fatayer.html