Wykonanie
Rumiane pierożki wypełnione smakiem dzieciństwa, skryte w zielonym ogrodzie o zapachu
tymianku...
Składniki (na około 25 pierożków):- na ciasto:250 g
mąki,2 łyżeczki
drożdży w proszku (instant),130-140 ml ciepłej
wody,1,5 łyżeczki
soli,1 łyżeczka
cukru,1 łyżka
oliwy (lub
oleju roślinnego);- na farsz:8
ziemniaków,250 g
sera białego,łyżka
oliwy (lub
oleju roślinnego),
cebula,
sól,
pieprz ziołowy;- do ozdoby:listki świeżego
tymianku.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie przez 25 minut.W tym czasie przygotowujemy ciasto. Wsypujemy do miski
mąkę,
drożdże,
sól oraz
cukier i mieszamy te składniki. Następnie dodajemy łyżkę
oliwy i stopniowo dolewamy ciepłej
wody wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiamy rękami przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne . Nie powinno ono kleić się do rąk. [Możemy jeszcze dodać odrobinę
mąki w trakcie wyrabiania, jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt lepkie lub też
wody, jeśli składniki nie będą dobrze połączone.] Gdy ciasto jest gotowe, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy z miską na pół godziny do wyrośnięcia.
Cebulę obieramy, kroimy w drobne piórka i smażymy na patelni na łyżce
oliwy do zarumienienia, czyli około 3 minuty. Do ugotowanych, lekko przestudzonych i odcedzonych
ziemniaków dodajemy
ser biały, rozdrabniamy i mieszamy je ze sobą za pomocą praski do
ziemniaków. Następnie dodajemy podsmażoną
cebulę, doprawiamy farsz
solą oraz
ziołowym pieprzem i mieszamy raz jeszcze.Teraz wykładamy na stolnicę wyrośnięte ciasto i wałkujemy na cienki placek (o grubości ok. 3-4 mm). Za pomocą szklanki o cienkich brzegach wykrawamy z niego kółka [tak samo jak przy pierogach]. W każde kółko nakładamy farszu i dokładnie zaklejamy brzegi.Przygotowane w ten sposób pierożki calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210 °C na ok. 12 minut (aż pierożki będą rumiane).Pierożki układamy na talerzach i przyozdabiamy listkami świeżego
tymianku.