Wykonanie
Focaccia to rodzaj włoskiego
pieczywa. W wersji podstawowej posypana jest z wierzchu gruboziarnistą
solą, jednak do ciasta bywają dodawane rozmaite dodatki. Najczęściej są to
oliwki lub różne
zioła. Focaccia może także przypominać nieco pizzę bez sosu, a z
suszonymi pomidorkami, prosciutto czy
parmezanem. Jednak warto nie przesadzać z dodatkami, by nie zdominowały smaku samego
chlebka, który jest naprawdę wyjątkowy.Focaccia z
cebuląPotrzebujemy:500 g
mąki40 g świeżych
drożdży1 łyżeczkę
cukru1 łyżeczkę
soli1/4 szklanki
oliwy z oliwej + trochę do skropienia focacci przed pieczeniemok. 300 ml ciepłej
wody1
cebulęok. 1/2 łyżeczki suszonego
tymiankuolej do smażenia
sól morską, gruboziarnistą (np. w młynku)
Drożdże i
cukier rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej
wody i odstawiamy na jakieś 10-15 min., aż wierzch płynu lekko się spieni. Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy łyżeczkę
soli, a także spienione
drożdże i
oliwę. Całość mieszamy i wyrabiamy ok. 10 min. Po tym czasie powinniśmy uzyskać jędrne i dość gładkie ciasto, powracające do swojego pierwotnego kształtu po uciśnięciu dłonią. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godz. Najlepiej włożyć je do miski oprószonej
mąką, przykryć ściereczką i postawić przy włączonej kuchence gazowej. Niestety jest teraz tak zimno, że jest to jedyny sposób.
Cebulkę kroimy w poprzek na pół, a połówki jeszcze raz na pół, ale wzdłóż. Następnie przekrojone połówki kroimy cienko, tak jak w piórka. Tak pokrojoną
cebulkę podsmażamy do zrumienienia i mieszamy z
tymiankiem. Odstawiamy do ostygnięcia. Po upływie 1,5 godz. możemy sprawdzić ciasto. Jeśli podwoiło objętość, naciskamy je palcem, tym razem ślad powinien zostać. Jeśli tak jest, ciasto jest gotowe. Gdyby jednak ciasto jeszcze nie wyrosło dość dobrze, zostawiamy je jeszcze na ok. 0,5 godz. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni Celsjusza. Gotowe ciasto ugniatamy jeszcze chwilę, a następnie rozciągamy je w mniej więcej prostokąt o grubości 1 cm. Rozpłaszczone ciasto naciskamy gdzieniegdzie palcem, tworząc małe zagłębienia. W przypadku tradycyjnej focaccii wystarczyłoby ją jeszcze tylko skropić
oliwą, posypać gruboziarnistą
solą i tyle, jednak w przypadku tego przepisu, na jej wierzchu rozprowadzamy podsmażoną
cebulkę i dopiero posypujemy
solą. Jeśli
cebulka jest dość sucha, dodatkowo również skrapiamy ciasto
oliwą. Chlebek pieczemy ok. 20 min. Wyśmienicie smakuje ciepły, ale można go także podawać w temperaturze pokojowej. Polecam również jako
pieczywo śniadaniowo-kolacyjne lub jako dodatek do zup i
sosów.
Smacznego!