Wykonanie
Dawno temu gdy jeszcze nie wymyślono internetu i gdy w Polsce nie było pizzerii i innych „fastfoodów”, w jednym z dwóch dostępnych programów telewizyjnych gościem był Włoch Salvatore, który podał przepis na włoską pizzę. Przepis jest sprawdzony :)Składniki2 Duże pizzeDuża pizzaMała pizza
Mąka1 kg0 , 5 kg0 , 25 kg
Woda0 , 5 l.0 , 25 l.½ szklanki
Olej (
Oliwa)½ szklanki¼ szklanki2 łyżki
Drożdże40 g20 g10 g
Sól10 g5 g2 szczyptyZ
drożdży zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia.Na zaczyn potrzeba:20 g
drożdży świeżych1 łyżka
cukru1/8 szklanki letniej
wody1 łyżka
mąkiDo miseczki lub garnuszka rozkruszyć
drożdże, zasypać
cukrem. Zalać letnią
wodą (nie gorącą! zbyt wysoka temperatura zabije
drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia
drożdży. Dodać
mąkę, wymieszać, by nie było grudek. Składniki do zaczynu odejmujemy z przepisu na ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.Składniki ciasta wymieszać i wyrobić. Wyrabianie
ciasta drożdżowego jest bardzo ważne dla wypieku, im dłużej tym lepiej. Wyrobione ciasto nakryć i odstawić na 20 minut żeby wyrosło.Gdy ciasto rośnie szykujemy sos do którego potrzebujemy:
przecier pomidorowy,
oregano,
czosnek wyciśnięty praską,
sól,
pieprz,
papryka mielona,
pieprz ziołowy . Składniki sosu mieszamy.Wyrośnięte ciasto rozwałkować położyć na blachę lub kamień do pizzy. W cieście porobić dołki palcem, posmarować
sosem pomidorowym. Posypać tartym
serem (
mozzarella i gouda 1:1, ok. 1/2 kg na dużą pizzę). Na wierzch dajemy co kto lubi, strąki
ostrej papryki,
szynkę,
salami, …..... (
pieczarki muszą być uduszone a np.
kiełbasa usmażona).
Odstawiamy pizzę do wyrośnięcia a w tym czasie szykujemy
sos czosnkowy na pizzę. Mieszamy 4 łyżki
majonezu z 4 łyżkami gęstego
jogurtu typu greckiego, dodajemy 3-4 ząbki
czosnku wyciśnięte praską. Pizzę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 200°C (grzanie góra i dół) na 10 minut,
potem wyłączamy grzanie dołu i zmniejszamy temperaturę na 180°C i po kolejnych 10 minutach pizza jest gotowa. Podajemy z naszym
sosem czosnkowym.