ßßß Cookit - przepis na Kasza gryczana z pieczarkami i brokułem

Kasza gryczana z pieczarkami i brokułem

nazwa

Wykonanie

Do czego to doszło żebym o tej porze roku jadła kupne pieczarki ! Ale niestety, u mnie w lesie grzybów nie ma w tym roku, może na wsi coś jeszcze trafię. Były już przymrozki więc liczę na boczniaki, ale czy będą to się zobaczy. Kilka innych gatunków też jeszcze powinno się trafić a na razie pieczareczki ze straganu.
składniki:
0,5 szkl. kaszy gryczanej, palonej
1 nieduży brokuł
25o g pieczarek
0,5 szkl. jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
2 - 3 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki oliwy lub oleju
1 - 2 łyżki soku z cytryny
do smaku: sól, pieprz mielony biały, cukier, chili mielone
sposób przygotowania: Kaszę wypłukałam, przełożyłam do garnka, zalałam 1 szkl. wody, dodałam ok.1/3 łyżeczki soli, gotowałam pod przykryciem na małym ogniu aż kasza wchłonęła całą wodę i zmiękła. Ząbki czosnku obrałam i przecisnęłam przez praskę, dodałam do jogurtu razem z połową koperku, doprawiłam solą i pieprzem.
Pieczarki oczyściłam dokładnie, opłukałam, ale można też po prostu wytrzeć je ręcznikiem papierowym. Małe zostawiłam w całości, większe pokroiłam. Brokuła opłukałam, osączyłam, odcięłam różyczki z kwiatostanu. Na patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam pieczarki aż lekko się zezłociły, dodałam brokuła. Całość oprószyłam odrobiną cukru, soli, pieprzu i chili, podlałam ok. 1/3 szkl. wody i poddusiłam pod przykryciem ok. 5 - 8 min.. Na koniec dodałam sok cytrynowy i resztę koperku, wymieszałam. Podałam z kaszą i sosem jogurtowym.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/10/kasza-gryczana-z-pieczarkami-i-brokuem.html