Wykonanie
Czas "
Pieczarkowego tygodnia" (przepisy zbiera Ania) dobiega końca. Miałam tyle pomysłów na
pieczarki i planowałam tyle dań. Niestety, wykładowcy też mają sporo pomysłów na mój wolny czas.Te
pieczarki robiłam kilka tygodni temu, ale zawsze miałam jakieś inne rzeczy do wstawienia. Może to dobrze. Bo czy jest bardziej odpowiedni moment na przepis z
pieczarek niż światowy dzień
pieczarek (tak, 22 kwietnia)?Same
pieczarki są ostro-kwaśne i dobrze uzupełniają
schabowego z
ziemniakami. Albo
rybę. Albo kotlety. W kilku słowach — są dobre do prawie każdego obiadu.Składniki na 2 porcje:250g małych
pieczarek1/2 łyżeczki sproszkowanego
chilli1 duży ząbek
czosnku2–3 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka suszonej
natki pietruszki (albo świeża, posiekana)1 łyżka
masła (lub więcej), kapka
olejusól,
pieprz,
Pieczarki dokładnie umyć (także blaszki!) Podciąć ogonki tak, żeby były równe. Na dużej patelni rozgrzać
olej i
masło, dodać
pieczarki i dusić przez 5 minut. Można dolać 2 łyżki
wody. po tym czasie dodać
chilli,
sok z cytryny i
czosnek (przeciśnięty przez praskę). Dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerze. Posypać
natką pietruszki.Przepis dodaję do akcji "
Pieczarkowy tydzień"
Uwaga!Tekst był pisany pod wpływem złej kondycji psychofizycznej (tzw. martwicy mózgu). Znajdują się w nim błędy ortograficzne, interpunkcyjne i typograficzne. W przypadku wycieku z mózgu pomaga mi ta oto pioseneczka . Nad tekstem nie musicie się zastanawiać — tak, jest o miłości. Ale głos tej dziewczyny i spokój melodii działa magicznie.