Wykonanie
Świetny dodatek do
mięs, naleśników ( na które przepis podam jutro ) czy nawet do samoistnego zajadania. Mój mąż z przymrużeniem oka podszedł do nich jak je zobaczył i jeszcze na naleśnika ?!! Ale jak spróbował usłyszałam tylko one są
zaje....No na pewno bardzo dobre. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą komponują, pycha :) Przepis z tego bloga.
Składniki :450 g
pieczarek2 łyżki
kaparów posiekanych i opłukanych3 duże ząbki
czosnku2 łyżki
oleju roślinnego3 łyżki
masła pokrojonego na kawałki2 łyżeczki świeżego
soku z cytryny ( zapomniałam dodać )1/4 szklanki posiekanej świeżej
natki pietruszki1/8 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzuWiększe
pieczarki tniemy na ćwiartki, mniejsze na pół.
Kapary i
czosnek drobno siekamy. W płytkim naczyniu do zapiekania ( najlepiej jakby było na tyle duże żeby
pieczarki nie leżały jedna na drugiej ) mieszamy wszystkie składniki wyżej wymienione oprócz
soku z cytryny i
natki pietruszki.Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230°C. Pieczemy 15-20 minut aż
pieczarki nabiorą rumianego - złotego koloru, pamiętając aby zamieszać od czasu do czasu.Po wyjęciu z piekarnika skrapiamy
sokiem z cytryny i posypujemy
natką pietruszki.Smacznego :)