Wykonanie
Cukinia to bardzo wdzięczne warzywko. Można z niej robić bardzo różne potrawy, chętnie przyjmuje dodatek intensywnych przypraw bo sama jest bardzo delikatna w smaku. A do tego bardzo szybko mięknie więc szybko można z niej coś wyczarować.
składniki :1 średnia
cukinia3 łyżki posiekanych listków świeżej
mięty1
jajko (chociaż nie jest chyba konieczne)kilka łyżek
mąki pszennej (ilość zależy od wielkości
cukinii)do smaku:
sól,
pieprz mielony czarny,
pieprz ziołowydo smażenia:
olejSOS - 0,5 l gęstego
jogurtu naturalnego0,5 strączka
papryczki chili - można dodać mniej lub więcej w/g uznania1 łyżka
soku z cytryny1 - 2 łyżeczki
cukru2 łyżki posiekanych listków świeżej
mięty,2 łyżki posiekanego świeżego
koperku,2 ząbki
czosnku,do smaku:
sól i
pieprz mielony kolorowysposób przygotowania:
cukinię dokładnie umyłam. Ze starszego okazu trzeba łyżką usunąć watowaty środek, ale moja była
młoda więc tego nie robiłam. Nie obierałam tylko razem ze skórką starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej. Masę posoliłam 1 łyżeczką
soli, przełożyłam na plastikowe sito i odstawiłam na jakieś 15 - 30 min. aby odciekł nadmiar soku. Następnie jeszcze lekko odcisnęłam i przełożyłam do miski. Dodałam
miętę, doprawiłam
pieprzami, dosypałam 5 - 6 łyżek
mąki i wbiłam
jajko. Masę dokładnie wymieszałam. Kładłam porcje masy na rozgrzany
olej, dociskała masę i ładnie formowałam, smażyłam do zrumienienia z obu stron, przekładałam na ręczniki papierowe aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Tłuszcz do smażenia musi być bardzo rozgrzany - inaczej placki bardzo go chłoną. Podałam na gorąco z dodatkiem
sosu jogurtowego.
SOS -
Czosnek przecisnęłam przez praskę.
Jogurt wlałam do miseczki, dodałam
czosnek, posiekane drobno
chili,
zioła,
cukier i
sok z cytryny. Dokładnie wymieszałam, doprawiłam odrobiną
soli i
pieprzu. Odstawiłam na min. 30 min. do lodówki. Podałam schłodzony