Wykonanie
W tym tygodniu króluje u mnie na
stole cukinia, dlatego dziś podaję Wam prosty sposób na wyśmienite placuszki z
cukinii z
białą fasolą.:) Startą
cukinię łączę z gniecioną
fasolą i zaostrzam smak
czosnkiem. Dodaję trochę
soli,
pieprzu, odrobinę
mąki do zagęszczenia i szybkie, wegetariańskie danie gotowe. Placuszki są pożywne i syte, a z dipem
jogurtowo-
koperkowym smakują pysznie. Nadają się na szybki obiad albo kolację, bardzo dobrze smakują również odgrzane następnego dnia na śniadanie. Polecam!SKŁADNIKI NA PLACUSZKI Z
CUKINII (około 6-7 sztuk):1 średnia
cukinia1 puszka
białej fasoli2 ząbki
czosnku1
jajko4 łyżki
mąki pszennej pełnoziarnistej3/4 łyżeczki
soliświeżo zmielony
pieprzoliwa z oliwek do smażeniaSKŁADNIKI NA DIP
JOGURTOWO-
KOPERKOWY:1 szklanka gęstego
jogurtu naturalnegogarść siekanego
koperku3/4 łyżeczki
brązowego cukrusólświeżo zmielony
pieprzWYKONANIE:PLACUSZKI Z
CUKINII:
Cukinię dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, odkrój ogonki i zetrzyj (razem ze skórką) na tarce o grubych oczkach.
Fasolę odcedź i opłucz na sitku zimną
wodą.Startą
cukinę posól i dobrze zamieszaj. Odstaw na 10-15 min, żeby puściła
wodę. Po tym czasie odlej
wodę z
cukinii.Do
cukinii dodaj
fasolę i rozgnieć ją widelcem (nie musi być dokładnie, mogą zostać grudki).Wbij
jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek,
mąkę i
pieprz i dokładnie wymieszaj wszystko łyżką.Na patelni rozgrzej
oliwę z oliwek i wykładaj łyżką masę
cukiniową na placki (po 1-2 łyżki na każdy placek). Smaż placuszki na lekko złoty kolor po około 2-3 minuty z każdej strony .Placuszki podawaj z dipem
jogurtowo-
koperkowym lub innym ulubionym. Gotowe! Smacznego! Gotowe!DIP
JOGURTOWO-
KOPERKOWY:W miseczce wymieszaj
jogurt,
koperek,
cukier,
sól i
pieprz. Gotowe!