Wykonanie
Oj będą majówki! W Gazecie ukazał się dodatek - książeczka z przepisami na piknik " Kuchnia na majówkę " . Bardzo mi miło, że przepis na moją
cukinię w
kozim twarożku, został wyróżniony i ukazał się w dziale przekąski.Często na piknik i szukam dań z warzywami - grillowane, pieczone, duszone, są świetnym dodatkiem do wszelakich
mięs. A nierzadko stanowią samodzielne dania.
Cukinię w
kozim twarożku można przygotować wcześniej i zabrać w koszyku piknikowym. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła połączona z zimnym
jogurtem.
młoda zielona
cukiniakilka ząbków
czosnkuoliwa z oliwekjogurt bałkański
twarożek kozikopereksól i
pieprz do smaku
Czosnek posiekaj i wrzuć na zimną
oliwę z oliwek z łyżeczką
masła. Gdy już będzie skwierczeć i stanie się przezroczysty, dodaj
cukinię pokrojoną w dość cienkie talarki i razem krótko przesmaż. Osącz na ręczniku papierowym.Kilka łyżek gęstego
jogurtu bałkańskiego wymieszaj z
kozim twarożkiem i dodaj do lekko przestudzonej
cukinii. Dopraw
solą,
pieprzem i dodaj posiekany
koperek. Jeśli lubisz, możesz dodać też listki świeżej
mięty.