Wykonanie
To bardzo prosty i błyskawiczny przepis na sos
koperkowy w wersji na zimno. Lekki i zdrowy dodatek na bazie
jogurtu,
oliwy z oliwek i sporej ilości aromatycznego
koperku. Kiedy zajadać taki sos, jeśli nie teraz... Wykorzystujmy
zieleninę do wszystkiego, zwłaszcza tą z własnego ogródka. Użyłam gęstego
jogurtu, dzięki temu, sos przyjmuje konsystencję kremu i można go kłaść łyżką w zgrabne kopczyki obok dań.
zasadniczych.Składniki:porcja na 2-3 osoby3-4 łyżki gęstego
jogurtu2-3 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju lnianego1-2 łyżeczki
trzcinowego cukru lub troszkę
miodu1-2 łyżki
soku z cytryny1 starty pazurek
czosnkuszczypta
soli i
pieprzu3-4 łyżki posiekanego świeżego
koperkuPrzygotowanie sosu
koperkowego lightMieszam
jogurt,
oliwę,
cukier, starty drobno
czosnek,
sól,
pieprz na jednolitą masę, dodając pod koniec
sok z cytryny,
koperek i próbuję. Koryguje smak - jeśli trzeba dodaje
sól, jeśli
słodyczy, dosypuje
cukier. I to wszystko. Roboty przy tym tyle co nic a delektowanie się nim to prawdziwa przyjemność. Ostatnio podawałam go do grillowanej
ryby - http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/07/halibut-i-morszczuk-z-piekarnika-bez.htmlGorąco polecam sos
koperkowy nie tylko do
ryby. Można w nim zanurzać gotowane i
surowe warzywa - na przykład
marchewki,
kalafior,
groszek zielony,
ogórek, co tylko chcecie i uznacie za najlepsze.