Wykonanie
Na "moim" placu targowym pojawiła się
młoda cukinia. Taka, co choć wyrasta całkiem spora, prawie nie ma w środku pestek. Idealna żeby zrobić z niej placki. Dziś w wersji tureckiej, z
fetą i
miętą. Zamiast
mięty można dodać
dymki (ale żadne z nas nie lubi). Z podanych proporcji wyszło 12 sporych placków, podałam je razem z
kurczakiem grillowanym z
przyprawą shoarma . Jeśli placki są dodatkiem do innego dania, to należy liczyć 3 na osobę.Składniki na 12 sporych placków:450 g
cukiniiłyżeczka
solipół pęczka
koperku12 dużych liści
mięty100 g pokruszonego
sera feta4 roztrzepane
jajka150g
mąki pszennejsól i
pieprzolej do smażenia
Cukinię zetrzeć, włożyć na sito, posypać
solą i odstawić do osączenia na pół godziny., odcisnąć płyn. Przełożyć do miski i dodać
koperek,
miętę, rozdrobniony
ser i
jajka oraz
mąkę. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Wymieszać.Na patelni rozgrzać
olej (powinno go być ok. pół centymetra). Nakładać po 2 łyżki ciasta na każdy placek. Smażyć partiami po 5-6 minut, obracając w trakcie, aż placki będą złote i chrupkie. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać na gorąco.