Wykonanie
Witam w Nowym Roku :) Mam nadzieję, że ten rok będzie dużo lepszy niż rok poprzedni, ale troszkę gorszy niż rok 2016 :) W Nowym Roku witam Was pysznym serniczkiem, a
potem zaczynamy zdrowe odżywianie :)przepis na blachę o wymiarach
CIASTO:3 szklanki
mąki100 g
masła lub
margaryny5
żółtek3 łyżki
cukru2 łyżki kwaśnej
śmietany3 łyżeczki
proszku do pieczenia+ łyżka
kaszy mannyMASA SEROWA:1,5 kg
sera dobrego
sera twarogowego4 całe
jajka3/4 szklanki
cukrucukier waniliowy2 łyżki
mąki ziemniaczanejok. 200 ml
soku z brzoskwiń lub
ananasa100 g
rodzynek+ 250 g pierników w
czekoladzie z nadzieniemPIANA:5
białekpół szklanki
cukruopakowanie budyniu
śmietankowegoCIASTO:
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Dodaj
cukier,
masło pokrojone na małe kawałki oraz
żółtka wymieszane ze
śmietaną. Wyrób ciasto, tak jak na ciasto kruche. 2/3 gotowego ciasta rozwałkuj, wyłóż nim blachę, ponakłuwaj i posyp delikatnie
kaszą manną. Pozostałe ciasto włóż do zamrażalnika.MASA SEROWA: Do miski malaksera przełóż
ser, dodaj do niego
jajka,
cukier,
cukier waniliowy i
mąkę. Wyrób dokładnie. Na koniec dodaj sok i namoczone
rodzynki i ponownie ucieraj przez chwilę.PIANA:
Białka ubij na sztywno ze szczyptą
soli i
cukrem. Do tak ubitej piany dodaj
budyń i delikatnie wymieszaj.WYKOŃCZENIE: Masę
serową wyłóż na wcześniej przygotowane ciasto. Następnie powciskaj w nią pierniki, zachowując równe odległości pomiędzy nimi. Na masę
serową wyłóż ubitą pianę, a na nią zetrzyj zamrożone ciasto. Piecz ok. 1,5h w 180 stopniach.Po upieczeniu pozostaw ciasto do przestygnięcia.Smacznego :)