ßßß Cookit - przepis na Sernik idealnie wilgotny, śmietankowy, serowy, odpowiednio słodki, po prostu - pyszności!!

Sernik idealnie wilgotny, śmietankowy, serowy, odpowiednio słodki, po prostu - pyszności!!

nazwa

Wykonanie

Sernik ten w naszym domu jest od lat, a w każdym razie od tak dawna, że już nie pamiętam kiedy pierwszy raz pojawił się w naszym domu, a dokładniej to w domu moich rodziców:-), dlatego ów sernik obowiązkowo znalazł swoje miejsce w moim kulinarnym e-zeszycie.
Ilekroć mama go robiła i robi na jakąś uroczystość czy to domową czy do pracy, za każdym razem przybywa kolejnych miłośników tego wyśmienitego ciasta. Co jak sądzę objawia się między innymi, prośbą o podanie przepisu na nasz sernik:-)
Jest cudownie serowy, idealnie słodki, wilgotny, jak to się mówi "niebo w gębie".
Polecam spróbować sernika, który jest tak smaczny, że słowami nie da się tego opisać, trzeba go spróbować.
Pasuje na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, urodziny czy imieniny, jak również chętnie delektujemy się nim bez szczególnej okazji:-)
Zapraszam na:
Sernik - niebo w gębie
Składniki na ciasto:
(u nas robimy z połowy składników, czyli tylko na spód)
(ja piekłam w tortownicy o śr. 30 cm)
- ½ kg mąki
- 1 kostka masła (lub margaryny)
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (lub 2 żółtka a białka ubić z pozostałymi białkami i dodać do masy serowej)
Składniki na masę serową:
(ja robię z nieco większej ilości, stąd dodatkowe info w nawiasach)
- 5 jaj (osobno żółta i białka, z białek ubiłam pianę) (daję 7-8 jaj)
- 1,5 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej (daję 2,5 - 3)
- 1 kg sera śmietankowego niekwaśnego (daję 1,5kg)
- 2 szkl. cukru niepełne (daję niepełne 3 szkl.)
- kilka kropel aromat (super pasuje śmietanowy)
- 1 kostka masło(daję 1,5)
Wykonanie:
1. Składniki na ciasto łączę i zagniatam na jednolite ciasto, ja robię z połowy składników, ale jeśli ma być ciasto
również na górze sernika, to zagniatam ciasto z 1/2kg mąki, i tak wyrobione ciasto dzielę na połowę.
2. Wyrobione ciasto daję do zamrażalnika, żeby się zamroziło.
3. Jeśli ser nie jest zmielony, przekręcam przez maszynkę.
4. Masło ucieram w makutrze, dodaję cukier, żółtka i dalej ucieram.
5. Stopniowo dodaję ser, mąkę ziemniaczaną i aromat.
6. Na końcu dodaję ubite na sztywną pianę białka i mieszam.
7. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy (lub prodiża), można formę wyłożyć papierom do
pieczenia, zetrzeć na jarzynowej tarce połowę zamrożonego ciasta.
8. Na tak starte ciasto wykładam serową masę, a jeśli ciasto zrobię również na górę, to teraz na wierzch
ścieram drugą część zmrożonego ciasta.
9. Piekę w temp. ok. 180 st. C, przez ok. 60 minut (w prodiżu nieco dłużej), dla pewności sprawdzam
patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Jeśli robię sernik z miejszej ilości masy serowej to piekę nieco krócej, czyli ok. 40 minut, to też zależy jak duża będzie forma, w której będzie pieczony sernik. Zwykle jednak zwiększam ilość składników, tyle jest łasuchów:-)
Po upieczeniu, jeśli nie dawałam ciasta na górę, polewam polewę czekoladową i dekoruję w zależności od okoliczności:-)
Smacznego.
Źródło:http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/12/sernik.html