ßßß Cookit - przepis na Makowy pleśniak

Makowy pleśniak

nazwa

Wykonanie

Pleśniaka każdy zna, a dziś chcę Wam zaprezentować taką tam moją modyfikacje, bardzo łatwą i szybką w przygotowaniu - pleśniak z makiem. Łatwy i szybki w przygotowaniu, bo wystarczy kruche ciasto i gotowa masa makowa i mamy makowiec last minute ;). Pyszny i elegancki, idealnie nada się na wielkanocny stół.
Ciasto:
3 szklanki mąki
250 g masła (lub margaryny)
5 żółtek
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
puszka masy makowej Helio
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części. Jedną chowamy do zamrażarki, drugą do lodówki, a do trzeciej części dodajemy kakao i zagniatamy aż uzyskamy jednolity kolor, a następnie chłodzimy w lodówce ok godziny. Jasne ciasto z lodówki wykładamy na blaszkę do pieczenia (moja ma 23,5x35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, na nie wykładamy masę makową, a na nią brązowe ciasto (można je zetrzeć na tartce, lub rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć na mak).
Beza:
5 białek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy mąkę, miksujemy wykładamy na brązowe ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 170 st. C na złoty kolor.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2016/03/makowy-plesniak_15.html