Wykonanie
Święta, święta i po świętach :) W tym roku na świątecznym
stole nie obyło się bez tradycyjnego sernika z
brzoskwiniami. To moje ulubione ciasto, dlatego musiało się w końcu tutaj pojawić. Możecie użyć do niego dowolnego
twarogu, ale ten, który tutaj Wam proponuję jest chyba najlepszy :) ( I to nie jest reklama :)) Przekonajcie się sami :)
CIASTO:3 szklanki
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia200g
masła5
żółtek3 łyżki
cukru2 łyżki kwaśnej
śmietanyłyżka
kaszy mannejMASA SEROWA:1,2kg
sera ,, Mój ulubiony"
jajko1/2 szklanki
cukrubudyń waniliowypuszka
brzoskwiń w syropieliteratka
soku z brzoskwiń+ 5
białek+ 1/2 szklanki
cukru+ łyżka
mąki ziemniaczanejCIASTO: Do miski przesiej
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
cukrem, następnie dodaj
masło,
żółtka i
śmietanę. Wyrób ciasto tak jak na ciasto kruche. Następnie podziel je na dwie części, większą część rozwałkuj, a następnie przełóż ją do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą włóż do zamrażalnika.MASA SEROWA: Do miski miksera przełóż
ser, następnie dodaj
jajko,
cukier,
budyń waniliowy i szklankę
soku z brzoskwiń. Całość zmiksuj razem dokładnie.Na rozwałkowane ciasto rozsyp łyżkę
kaszy manny, a następnie wyłóż na nie masę
serową. Na
ser wyłóż pokrojone cząstki
brzoskwiń. Za pomocą miksera ubij pianę z
białek,
cukru i
mąki ziemniaczanej. Gotową pianę wyłóż na masę
serową, tak aby pokryła całą powierzchnię ciasta. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Sernik piecz ok. 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.Smacznego :)