Wykonanie
Przepis z tej strony.Składniki:ciasto250 g zimngo
masła3 łyżki
cukru pudru5
żółtek1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 szklanki
mąki pszennejmasa serowa1 kg
sera w wiaderku (u mnie
Jana)2 łyżki
mąki ziemniaczanej125 g
masła3
jajka1 szklanka
cukrudodatkowo1 puszka
brzoskwiń w syropie5
białek3/4 szklanki
cukruWszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą i włożyć na 2h do zamrażarki (lub krócej, ciasto powinno być na tyle twarde by można było je zetrzeć na tarce).
Masło utrzeć z
cukrem do odtrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać
jajka w całości, cały czas ucierając. Następnie dodać
ser a na końcu
mąkę-utrzeć do połączenia się składników.
Brzoskwinie osączyć i pokroić w kosteczkę. W misce ubić
białka z
cukrem do otrzymania sztywnej piany.Blachę natłuscić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarnika jedną część ciasta i zetrzeć na tarce na dużych oczkach na spód formy. Na to wyłożyć masę
serową, ułóżyć na niej kawałki
brzoskwini. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę i na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta. Piec około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.Smacznego! :)