Wykonanie
Nie jestem fanatykiem sernika z różnymi dodatkami typu
rodzynki, starta skórka
pomarańczy,
cytryny czy jakie kol wiek dodatki jakie mogą występować w serniku. Sernik musi być tradycyjny, puszysty na kruchym cieście, albo na ucieranym cieście. Ten jest wyjątkiem, bo zawiera
brzoskwinie, jednak
brzoskwinie lubię więc są do przebaczenia. Do tego na kruchym cieście, więc czego można chcieć więcej? Zapewne zniknie tak szybko, jak wcześniejsze ciasto marmurkowe, którego nawet nie zdążyłam obfotografować,żeby pokazać go na blogu.
Składniki: 250 gram
masła, 3 łyżki
cukru pudru, 5
żółtek, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, 3 szklanki
mąki pszennejMasa serowa: 1 kg
sera, 2 łyżki
mąki ziemniaczanej, 125 gram
masła, 3
jajka, 1 szklanka
cukruDodatkowo: puszka
brzoskwiń w syropiePrzygotowanie : Ciasto - z podanych składników zagniatamy kulę ciasta, którą dzielimy na dwie części (większą i mniejszą) , a następnie wkładamy na około 2h do zamrażalki (można trzymać krócej). Masa serowa - Miękkie
masło ucieramy na gładką masę z
cukrem, po uzyskaniu puszystej masy dodajemy
jajka i nadal ubijamy. Następnie dodajemy na zmianę
twaróg i
mąkę ziemniaczaną, i nadal ubijamy do uzyskania jednolitej masy.Do blachy trzemy na dużych oczkach większą kulkę ciasta do całkowitego pokrycia dna, następnie wylewamy równomiernie masę
serową, na to wykładamy pokrojone
brzoskwinie, a następnie posypujemy wszystko kruszonką - starta mniejsza kulka. Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach.**z pozostałych 5
białek można ubić z 3/4 szklanki
cukru białą sztywną pianę, którą polewamy całość a na to wykładamy kruszonkę - ja ten krok pominęłam.
Smacznego!