ßßß Cookit - przepis na Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Nie jestem fanatykiem sernika z różnymi dodatkami typu rodzynki, starta skórka pomarańczy, cytryny czy jakie kol wiek dodatki jakie mogą występować w serniku. Sernik musi być tradycyjny, puszysty na kruchym cieście, albo na ucieranym cieście. Ten jest wyjątkiem, bo zawiera brzoskwinie, jednak brzoskwinie lubię więc są do przebaczenia. Do tego na kruchym cieście, więc czego można chcieć więcej? Zapewne zniknie tak szybko, jak wcześniejsze ciasto marmurkowe, którego nawet nie zdążyłam obfotografować,żeby pokazać go na blogu.
Składniki: 250 gram masła, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki pszennej
Masa serowa: 1 kg sera, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 125 gram masła, 3 jajka, 1 szklanka cukru
Dodatkowo: puszka brzoskwiń w syropie
Przygotowanie : Ciasto - z podanych składników zagniatamy kulę ciasta, którą dzielimy na dwie części (większą i mniejszą) , a następnie wkładamy na około 2h do zamrażalki (można trzymać krócej). Masa serowa - Miękkie masło ucieramy na gładką masę z cukrem, po uzyskaniu puszystej masy dodajemy jajka i nadal ubijamy. Następnie dodajemy na zmianę twaróg i mąkę ziemniaczaną, i nadal ubijamy do uzyskania jednolitej masy.
Do blachy trzemy na dużych oczkach większą kulkę ciasta do całkowitego pokrycia dna, następnie wylewamy równomiernie masę serową, na to wykładamy pokrojone brzoskwinie, a następnie posypujemy wszystko kruszonką - starta mniejsza kulka. Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach.
**z pozostałych 5 białek można ubić z 3/4 szklanki cukru białą sztywną pianę, którą polewamy całość a na to wykładamy kruszonkę - ja ten krok pominęłam.
Smacznego!
Źródło:http://www.ujemfot.pl/2015/02/sernik-z-brzoskwiniami.html