Wykonanie
Serniki zawsze cieszą się dużym wzięciem w naszym domu. Nie pogardzimy żadnym soczystym serniczkiem: lubimy te cięższe i bardziej zbite, oraz te lekkie jak pianka z
serka ricotta, uwielbiamy kombinacje z
owocami,
makiem czy kruszonką.Cieplejsze, już prawie wiosenne dni aż proszą się o równie wiosenne menu.Już jakiś czas temu miałam ochotę na pyszny sernik z
brzoskwiniami, dostrzeżony u Dorotki na MW. Premiera miała być na Wielkanoc, ale niestety nie doczekał) Nic, upiekę coś innego))Natomiast my doczekaliśmy się pysznego, kremowego sernika, z gruubą warstwą
sera, soczystymi
owocami i chrupiacą kruszonką. Sernik wyszedł wyjątkowo kremowy, choć troszkę wilgotny, chyba za sprawa
brzoskwiń. Przyznaję się od razu, że poczyniłam pewne zmiany: użyłam
serka z wiaderka i dodałam jedno
jajko więcej do masy.
Składniki na kruche ciasto:300 g
mąki pszennej200 g
mąki krupczatki( u mnie semolina)250 g zimnego
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
cukru pudru4
żółtka1
jajkocukier z prawdziwą
waniliąSkładniki na masę
serową:1 kg
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie( u mnie
serek z wiaderka)2 łyżki
mąki ziemniaczanej (u mnie proszek budyniowy)125 g miękkiego
masła4
jajka1 szklanka
cukruDodatkowo:1 ½ puszki
brzoskwiń w syropnie (puszka po 400 g każda)4
białka80 g
cukru1 łyżka proszku budyniowego
cukier puder do posypaniaWszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h).Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy masę
serową.Całe
jajka ucieramy mikserem z
cukrem, stopniowo dodajemy
masło,
mąkę i
twaróg. Ucieramy do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
cukier, łyżka po łyżce. Do doskonale ubitej piany dodajemy łyżkę proszku budyniowego, mieszamy.
Brzoskwnie odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki.Formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm smarujemy
masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut.Na podpieczony spód wylewamy masę
serową. Na
masie układamy pokrojone w kawalki
brzoskwinie. Następnie równo wykładamy ubitą pianę. Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto.
Pieczemy około 50 min w temperaturze 180ºC.Chłodzimy przez noc w lodówce.Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.