Wykonanie
Pyszny i delikatny sernik z
brzoskwiniami na kruchym spodzie z pianą z
białek i posypką z kruchego ciastaCiasto:3 szklanki
mąki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru250 g zimnego
masła5
żółtekszczypta
soliMasa serowa:600 g
twarogu lub gotowego
sera do serników70 g miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru2
jajka1 łyżka
mąki ziemniaczanejPiana z
białek:5
białek3/4 szklanki
cukruDodatkowo:2 puszki
brzoskwiń w syropieCiasto:
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia, wsypujemy
cukier puder i
sól, dodajemy zimne
masło pokrojone ma mniejsze kawałki oraz
żółtkaSzybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i dzielimy na dwie równe częściJedną wkładamy do woreczka i wsadzamy do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wielkości 23x38 cm posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można rozklepać i wyrównać palcamiCiasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minutStudzimyMasa serowa:
Twaróg 3-krotnie mielimy (jeśli nie używamy gotowego do serników)Miękkie
masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę i cały czas ucierając dodajemy stopniowo
jajka,
twaróg oraz
mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masyPiana z
białek:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypujemy
cukier i ubijamy jeszcze chwilę, aż piana
zrobi się lśniąca
Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy na średniej grubości plasterki.Na podpieczone ciasto wykładamy masę
serową na której układamy plasterki
brzoskwiń, a na nich ubitą pianę z
białek. Na wierzch ścieramy na dużych łezkach drugą część ciasta wyciągniętą z zamrażalnika. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.Smacznego!Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u