ßßß Cookit - przepis na Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie

nazwa

Wykonanie

Pyszny i delikatny sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie z pianą z białek i posypką z kruchego ciasta
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
250 g zimnego masła
5 żółtek
szczypta soli
Masa serowa:
600 g twarogu lub gotowego sera do serników
70 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Piana z białek:
5 białek
3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
2 puszki brzoskwiń w syropie
Ciasto:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier puder i sól, dodajemy zimne masło pokrojone ma mniejsze kawałki oraz żółtka
Szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i dzielimy na dwie równe części
Jedną wkładamy do woreczka i wsadzamy do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wielkości 23x38 cm posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można rozklepać i wyrównać palcami
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut
Studzimy
Masa serowa:
Twaróg 3-krotnie mielimy (jeśli nie używamy gotowego do serników)
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i cały czas ucierając dodajemy stopniowo jajka, twaróg oraz mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy
Piana z białek:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypujemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę, aż piana zrobi się lśniąca
Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy na średniej grubości plasterki.
Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową na której układamy plasterki brzoskwiń, a na nich ubitą pianę z białek. Na wierzch ścieramy na dużych łezkach drugą część ciasta wyciągniętą z zamrażalnika. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
Źródło:http://tastefullyblog.blogspot.com/2014/10/sernik-z-brzoskwiniami-na-kruchym.html