Wykonanie
Mam dla was jeszcze dwa świąteczne przepisy. Tym razem sernik z
waniliowych serków- może przyda się na Nowy Rok?Na formę o średnicy 28 cm:ciasto:2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia150 g
masła lub
margaryny do pieczenia2 łyżki
kakaomasa serowa:3
serki waniliowe (po 250 g)1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego2 łyżki
mąki ziemniaczanej lub jedno opakowanie budyniu
śmietankowego100 g
masła lub
margaryny do pieczenia2
jajka2
białkabakalie (zrezygnowałam)Przygotować ciasto:
mąkę przesiać, wymieszać z
cukrem,
żółtkami,
kakao,
proszkiem do pieczenia i tłuszczem, zagnieść, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć natłuszczoną foremkę. Przyrządzić masę serowa.
Serki wymieszać z
cukrem,
cukrem waniliowym,
żółtkami,
mąka ziemniaczaną lub
budyniem oraz rozpuszczonym, wystudzonym tłuszczem. Dodać ubite na sztywno
białka oraz
bakalie i lekko wymieszać. Masę przełożyć na przygotowany spód. Następnie pokruszyć pozostała część ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180/190C ok godzinę. Piernik wystudzić w piekarniku (wtedy nie opadnie)Przepis z książki: "Kuchnia Polska" wyd. PWE, Warszawa 2005.