Wykonanie
Mój ulubiony sernik na kruchym
czekoladowym spodzie w wersji wiosennej z dodatkiem
malin. Jak dla mnie jeszcze smaczniejszy, taka mała odmiana. Uprościłam także procedury przygotowania.Nie ubijałam
białek na sztywno, tylko roztrzepałam całe
jajka, nie mroziłam także ciasta. Rozkruszyłam ciasto na kruszonkę do miski i tak schłodziłam w lodówce, przygotowałam go błyskawicznie. Wydłużyłam tylko trochę czas pieczenia, ze względu na dodanie zamrożonych
malin. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm .Składniki kruchego ciasta:- 400g
mąki orkiszowej typ750 (pszennej trochę mniej)- 250g zimnego
masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)- 80g
ksylitolu (lub
cukru)- 4 duże
żółtka (
białka zostawiamy do masy serowej)- 6 łyżek dobrego, ciemnego
kakaoSkładniki umieścić w misie miksera i przy użyciu haka wyrobić kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ciasto ręcznie. Gdyby nie chciało się sklejać dodać 1-2 łyżki zimnej
wody. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wygnieść dokładnie spód sernika. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. Drugą część ciasta rozkruszyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce.
Składniki masy serowej:- 1kg dobrego
sera na serniki (z wiaderka)- 4
jajka- 1,5 szklanki
ksylitolu (lub
cukru)- 1 łyżka ekstraktu
waniliowego- 1 łyżka
ksylitolu z prawdziwą
wanilią (lub
cukier waniliowy)- 250g miękkiego
masła- 4
białka pozostawione od kruchego ciasta- 60g
mąki ziemniaczanej (lub 1,5 paczki proszku budyniowego)- ok.200-300g mrożonych lub świeżych
malinDodatkowo:- mielony
ksylitol lub
cukier puder do posypaniaW misie miksera utrzeć miękkie
masło z dodatkiem
ksylitolu,
ksylitolu z
wanilią i ekstraktem
waniliowym. Następnie dodajemy partiami
ser i cały czas ucieramy (miksujemy), dodajemy
skrobię (
mąkę) ziemniaczaną i mieszamy. Na końcu dodajemy roztrzepane lekko 4
jajka i 4
białka. Całość dokładnie miksujemy do połączenia składników. Można również tak jak w oryginale dodać same
żółtka, a na końcu
białka ubite na sztywną pianę i delikatnie zamieszać. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy, układamy na
masie zamrożone
maliny. Posypujemy zimną kruszonką (wyjętą z lodówki).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na programie góra-dół ok.65-70 minut.Przed podaniem posypać mielonym
ksylitolem lub pudrem.
Smacznego :-)