Wykonanie
Delikatny serniczek na kruchym
czekoladowym spodzie- pyszności... Przepis reaktywowany z mojego starego kajeciku, wprowadziłam małe zmiany i wyszło troszkę zdrowiej niż kiedyś, m.in. zmniejszyłam ilość
cukru i pominęłam
proszek do pieczenia.Powstało bardzo delikatne i smaczne ciasto. Ja piekłam na
mące orkiszowej z dodatkiem
ksylitolu ale można oczywiście użyć
mąki pszennej i
cukru (kiedyś też tak piekłam). W oryginale ciasto było zamrażane ale ja jak zwykle nie zastosowałam się do tej procedury, wystarczy, że dobrze je schłodzimy. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 33x23cmSkładniki kruchego ciasta:- 400g
mąki orkiszowej, u mnie typ750 lub ok.350g pszennej- 250g zimnego
masła- 80g
ksylitolu lub
cukru- 4 duże
żółtka (
białka zostawiamy do masy serowej)- 6 łyżek dobrego, ciemnego
kakaoSkładniki umieścić w misce i zagnieść energicznie kruche ciasto. Ja posłużyłam się hakiem miksera,
masło pokroiłam na mniejsze kawałki i z pozostałymi składnikami zagniotłam jednolite ciasto. Gdyby nie chciało się sklejać dodać 1-2 łyżki zimnej
wody). Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wygnieść dokładnie spód sernika, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki.Z drugiej części ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce.
Składniki masy serowej:- 1kg
sera na serniki (z wiaderka)- 4
żółtka- 1,5 szklanki
ksylitolu lub
cukru- ekstrakt
waniliowy (lub
ksylitol z
wanilią, lub
cukier waniliowy)- 250g miękkiego
masła- 8
białek (4 pozostawione od ciasta i 4 od
żółtek z masy)- 60g
mąki (
skrobi) ziemniaczanej (lub 1,5 proszku budyniowego bez
cukru)Dodatkowo:- mielony
ksylitol lub
cukier puder do posypaniaW misie miksera utrzeć miękkie
masło z
ksylitolem (lub
cukrem), następnie dodajemy po jednem
żółtku i ucieramy (miksujemy), na jednolitą gładką masę. Dodajemy ekstakt lub
cukier waniliowy. Dokładamy partiami
ser i cały czas ucieramy (miksujemy), dosypujemy
mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubite na sztywną pianę
białka i delikatnie mieszamy całość do połączenia składników.Gotową masę
serową wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy całość i posypujemy startą na grubej tarce mocno schłodzoną drugą częścią kruchego,
czekoladowego ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, program góra-dół ok.60 minut.
Przed podaniem posypałam ciasto mielonym
ksylitolem.
Smacznego :-)