ßßß Cookit - przepis na Sernik z bezą orzechowo-kokosową

Sernik z bezą orzechowo-kokosową

nazwa

Wykonanie

Serniki piekę ostatnio bardzo rzadko, głównie z powodu braku odpowiedniego sera. Udało mi się jednak kupić bardzo dobry, zmielony ser. Nie przepadam za ciasteczkowymi spodami w sernikach, sernik z bezą orzechowo-kokosową jest więc z tradycyjnego, pieczonego kruchego ciasta. Serowa warstwa z rodzynkami i skórką pomarańczową dopełniona jest zaś pyszną kokosowo-orzechową bezą. Sernik jest może nieco niesforny, beza lekko się pokruszyła a gdzieniegdzie odpadała od ciasta, ale smak przykrywa wszystkie te wizualne niedociągnięcia. Idealny świąteczny sernik. Polecam.
ciasto:
200 g mąki
100 g masła
60 g cukru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
750 g mielonego sera(dałam mielony śmietankowy, półtłusty)
200 g cukru
1 cukier waniliowy
5 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g rodzynek
1 czubata łyżka posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
beza:
3 białka
150 g cukru
100 g wiórków kokosowych
50 g orzechów włoskich ( u mnie laskowe)
Przygotowujemy ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce. Wylepiamy nim dno tortownicy o średnicy 24 cm, gęsto nakłuwamy widelcem i leciutko podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st C
Przygotowujemy masę serową:
do sera dodajemy kolejno, mieszając, żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, mąkę ziemniaczaną, rodzynki, skórkę pomarańczową i pianę ubitą z białek. Masę rozkładamy równomiernie na cieście i pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st C.
Przygotowujemy bezę:
do sztywnej piany ubitej z białek powoli dodajemy, cały czas ubijając, cukier. Następnie mieszamy z wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzechami. Na upieczonym serniku rozsmarowujemy masę bezowa i wstawiamy na 20 minut do piekarnika.
Po wystudzeniu sernik wyjmujemy z formy.
Przepis z broszurki "Lubię gotować"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/12/sernik-z-beza-orzechowo-kokosowa.html