Bardzo dobre ciasto. Jeśli lubicie ciasto z dużą ilości orzechów, rodzynek i fig to wypiek ten jest właśnie dla Was :). Przygotowanie zajmuje nieco czasu , ale bardzo polecam je wypróbować .Wymiary blaszki : 24 x 29 cmCzas pieczenia : ok. 25 minutTemp. pieczenia 180 Cźródło : " Ciasta"Składniki:Biszkopt:1 szkl. cukru1 szkl. mąki pszennej6 jajek4 płaskie łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaCiasto bakaliowe:200 g fig200 g rodzynków100 g zmielonych orzechów włoskich100 g pokrojonych orzechów włoskich6 białek6 łyżek cukru2 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa budyniowa:2 szkl. mleka3/4 szkl. cukru200 g masła6 żółtek2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennejSposób przyrządzania:Biszkopt:Białka ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy po 1 żółtku i po troszku cukru.Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki na ok. 25 minut.Ciasto bakaliowe :Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier cały czas mieszając.Wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem i mieszamy.Następnie dodajemy bakalie ( figi kroimy) i wszystko delikatnie mieszamy.Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.Pieczemy ok. 2o minut dopóki ciasto nie zrobi się złote.Masa budyniowa:Żółtka miksujemy z 10 łyżkami mleka i mąką .Pozostałe mleko należy zagotować z cukrem.Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy masę jajeczną szybko mieszając , aby nie porobiły się grudy i gotujemy budyń.Budyń studzimy i łączymy z miękkim masłem.Ciasto bakaliowe z masą budyniową:Ostudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż na 2 blaty.Na 1 płat biszkopta wykładamy połowę masy pamiętając aby zostawić troszkę do posmarowania wierzchu ciasta.Przykrywamy biszkoptembakaliowym.Ponownie smarujemy masą budyniową i przykrywamy drugim ciemnym płatem biszkoptu.Wyłożyć resztę kremu na wierzch i udekorować np. wiórkami czekoladowymi.Smacznego