ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana ze szpinakiem, szynką i słonecznikiem

Kasza jaglana ze szpinakiem, szynką i słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Pomysł na to danie powstał z braku czasu: trzeba było coś zapakować do pudełeczka na uczelnię, a za bardzo nie było kiedy wymyślać, kombinować. Dlatego padło na kaszę, która sama się ugotowała, a ja tylko wszystko połączyłam, zapakowałam i pobiegłam.
3 łyżki kaszy jaglanej
5 krążków mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
60g szynki
2 łyżeczki nasion słonecznika
oliwa
Do garnka wlewamy 200ml wody. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy kaszę, mieszamy.Gotujemy ok. 15 minut, do czasu aż kasza stanie się miękka. Powinna wchłonąć cały płyn. Jeśli ktoś lubi, może posolić wodę, gdy już dodamy kaszę. Po ugotowaniu odstawiamy, aby kasza przestygła.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy na oliwę. Następnie dodajemy szpinak i dusimy całość ok. 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Szynkę kroimy w kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy, przekładamy do pojemniczka na lunch lub zjadamy od razu ;)
http://www.sante.pl/
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2013/11/kasza-jaglana-ze-szpinakiem-szynka-i.html