ßßß Cookit - przepis na Oliwa

Oliwa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Wspomniałam jakiś czas temu o oliwach smakowych. Dzisiaj zaprezentuję moje dwie ulubione. Pierwsza to oliwa czosnkowy. Idealna do dań włoskich, sałatek, grzaneczek.
Przepis jest banalnie prosty.
Główka czosnku
Oliwa
1. Główkę czosnku dzielimy na ząbki. Obieramy z łupinek i lekko nacinamy (uwolni się wtedy więcej aromatu).
2. Do butelki (musi być z zamknięciem) dodajemy czosnek i wlewamy oliwę.
3. Zamykamy butelkę i odstawiamy olej na około tydzień w ciemne miejsce.
4. Codziennie należy potrząsnąć butelką, aby czosnek oddał cały swój aromat.
Smacznego!
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2010/08/olej-czosnkowy.html