ßßß Cookit - przepis na Czosnek w oliwie. Na zapas:)

Czosnek w oliwie. Na zapas:)

nazwa

Składniki

Wykonanie

Czy Wy też nie przepadacie za siekaniem czosnku? Jakby nie było czosnek uwielbiam, jednak zapach jaki pozostawia na skórze już mniej. Z racji tego, że korzystam z owego dodatku bardzo często w swojej kuchni, ucieszyłam się ogromnie gdy w kolejnym odcinku "Kursu gotowania z Gordonem Ramsayem" (TVN Style, czwartki 21:15) zaproponował on ciekawe rozwiązanie dla miłośników tej przyprawy:) Co prawda przygotowanie zajmuje sporo czasu ale naprawdę warto mieć takie zapasy w lodówce. Proponuję zwerbować jakiegoś pomocnika, tak jak ja to uczyniłam. Żmudne wówczas zajęcie było bardziej znośne w miłym towarzystwie. Podzieliłyśmy się z Gadułą owocami naszej pracy i teraz każda ma swój "czosnkowy słoiczek".
Składniki:
słoiczek o poj. 0 , 5 l
6 -7 główek czosnku
oliwa
Przygotowanie:
Czosnek musicie obrać i drobno posiekać. Polecam użycie gumowych rękawiczek! * Z własnego doświadczenia wiem, że ich brak przyczyni się do długotrwałego zapachu czosnku na waszych dłoniach oraz możliwym poparzeniom skóry, jak to było w moim przypadku:)
Posiekany czosnek przełóżcie do słoiczka i zalejcie go oliwą. Tak przygotowany należy trzymać w lodówce. Siekania całkiem sporo ale za to później wystarczy wyjąć słoiczek z lodówki zamiast za każdym razem obierać, siekać i "pachnieć" czosnkiem;)
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2013/02/czosnek-w-oliwie-na-zapas.html