Wykonanie
Czy Wy też nie przepadacie za siekaniem czosnku? Jakby nie było
czosnek uwielbiam, jednak zapach jaki pozostawia na skórze już mniej. Z racji tego, że korzystam z owego dodatku bardzo często w swojej kuchni, ucieszyłam się ogromnie gdy w kolejnym odcinku "
Kursu gotowania z Gordonem Ramsayem" (TVN Style, czwartki 21:15) zaproponował on ciekawe rozwiązanie dla miłośników tej
przyprawy:) Co prawda przygotowanie zajmuje sporo czasu ale naprawdę warto
mieć takie zapasy w lodówce. Proponuję zwerbować jakiegoś pomocnika, tak jak ja to uczyniłam. Żmudne wówczas zajęcie było bardziej znośne w miłym towarzystwie. Podzieliłyśmy się z Gadułą
owocami naszej pracy i teraz każda ma swój "
czosnkowy słoiczek".
Składniki:słoiczek o poj. 0 , 5 l6 -7 główek
czosnkuoliwaPrzygotowanie:
Czosnek musicie obrać i drobno posiekać. Polecam użycie gumowych rękawiczek! * Z własnego doświadczenia wiem, że ich brak przyczyni się do długotrwałego zapachu
czosnku na waszych dłoniach oraz możliwym poparzeniom skóry, jak to było w moim przypadku:)Posiekany
czosnek przełóżcie do słoiczka i zalejcie go
oliwą. Tak przygotowany należy trzymać w lodówce. Siekania całkiem sporo ale za to później wystarczy wyjąć słoiczek z lodówki zamiast za każdym razem obierać, siekać i "pachnieć"
czosnkiem;)