Wykonanie
Omlet,
rodem z Włoch. Idealny pomysł na śniadanie czy też szybki lunch.Większości smakuje,i to jak smakuje.Co do tego z czym zrobimy frittatę jest mnóstwo wariacji,możecie użyć
pomidorów,
cukinii,
fety itd.
6
jajekkilka pokrojonych na mniejsze kawałki plasterków
szynki (z racji,że raczej nie jem
wieprzowiny,u mnie polędwiczka drobiowa)4 łyżki
sera ricotta(bardzo lubię
ser więc ja go dałam troszkę więcej)łyżeczka
oliwy z oliweksól,
pieprz do smakugarść
szpinakuNastawiamy piekarnik na 175 stopni.W misce rozkłócamy
jajka. Dodajemy
szynkę,
sól,
pieprz,lekko mieszamy.Na patelnię wlewamy
oliwę,dorzucamy
szpinak i smażymy przez kilka sekund. Dodajemy
jajka.Smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty. Po tym czasie na wierz wykładamy
ser(
ricottę możecie dodać wcześniej do
jajek,wymieszać i podsmażyć). Przekładamy do piekarnika i pieczemy przez około 10 :)