ßßß Cookit - przepis na Frittata ze szpinakiem i ricottą

Frittata ze szpinakiem i ricottą

nazwa

Wykonanie

Omlet,rodem z Włoch. Idealny pomysł na śniadanie czy też szybki lunch.
Większości smakuje,i to jak smakuje.
Co do tego z czym zrobimy frittatę jest mnóstwo wariacji,możecie użyć pomidorów,cukinii,fety itd.
6 jajek
kilka pokrojonych na mniejsze kawałki plasterków szynki (z racji,że raczej nie jem wieprzowiny,u mnie polędwiczka drobiowa)
4 łyżki sera ricotta(bardzo lubię ser więc ja go dałam troszkę więcej)
łyżeczka oliwy z oliwek
sól,pieprz do smaku
garść szpinaku
Nastawiamy piekarnik na 175 stopni.
W misce rozkłócamy jajka. Dodajemy szynkę,sól,pieprz,lekko mieszamy.
Na patelnię wlewamy oliwę,dorzucamy szpinak i smażymy przez kilka sekund. Dodajemy jajka.Smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty. Po tym czasie na wierz wykładamy ser(ricottę możecie dodać wcześniej do jajek,wymieszać i podsmażyć). Przekładamy do piekarnika i pieczemy przez około 10 :)
Źródło:http://aroundtheflavors.blogspot.com/2014/05/frittata-ze-szpinakiem-i-ricottan.html