ßßß Cookit - przepis na Muszle nadziewane szpinakiem

Muszle nadziewane szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Makaron ze szpinakiem w nieco innej formie. Pierwszy raz połączyłam szpinak z serem ricotta i powiem, że bardzo mi się to połączenie spodobało. Całość przyprawiłam już tylko niewielką ilością soli i pieprzu, bo ser nadał daniu wyrazu. Orzechy też się do tego trochę przyczyniły ;-) W każdym razie nie trzeba było nic poprawiać, ani kombinować, a Muszle nadziewane szpinakiem wyszły przepyszne!
Składniki:
300g makaronu conchiglioni (duże muszle)
300g liści szpinaku
250g sera ricotta
Jajko
3 łyżki siekanych, prażonych orzechów ziemnych
Sól
Pieprz
Oliwa
Wykonanie:
Umyty i osuszony szpinak siekamy niezbyt drobno, podsmażamy na patelni wysmarowanej niewielką ilością oliwy, dodajemy roztrzepane jajko, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy kilka minut na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy orzechy i ser ricotta, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
Makaron gotujemy na półtwardo wg wskazówek na opakowaniu (gotujemy w dużym garnku, z dużą ilością wody, żeby makaron nie posklejał się).
Odcedzony, ciepły makaron nadziewamy ciepłym farszem i podajemy.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/05/muszle-nadziewane-szpinakiem.html