Wykonanie
Makaron ze
szpinakiem w nieco innej formie. Pierwszy raz połączyłam
szpinak z
serem ricotta i
powiem, że bardzo mi się to połączenie spodobało. Całość przyprawiłam już tylko niewielką ilością
soli i
pieprzu, bo
ser nadał daniu wyrazu.
Orzechy też się do tego trochę przyczyniły ;-) W każdym razie nie trzeba było nic poprawiać, ani kombinować, a Muszle nadziewane
szpinakiem wyszły przepyszne!
Składniki:300g
makaronu conchiglioni (duże muszle)300g liści
szpinaku250g
sera ricottaJajko3 łyżki siekanych, prażonych
orzechów ziemnychSólPieprzOliwaWykonanie:Umyty i osuszony
szpinak siekamy niezbyt drobno, podsmażamy na patelni wysmarowanej niewielką ilością
oliwy, dodajemy roztrzepane
jajko, doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Smażymy kilka minut na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy
orzechy i
ser ricotta, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
Makaron gotujemy na półtwardo wg wskazówek na opakowaniu (gotujemy w dużym garnku, z dużą ilością
wody, żeby
makaron nie posklejał się).Odcedzony, ciepły
makaron nadziewamy ciepłym farszem i podajemy.