Wykonanie
Przepis na blogu Luzomanii . Kolejny przepis portugalski -
bób można jeść na wiele sposobów
składnikiok 1/2 kg
bobu , ugotowanego i wyłuskanegougotowane na twardo
jajko2
szalotki lub 1 średnia
cebula3 ząbki
czosnku4 łyżki
octu balsamicznego lub czerwonego4 łyżki
oliwy z oliwekłyżeczka
musztardy Dijonziarnka
gorczycysól pieprzpęczek
kolendryopcjonalnie
pomidorchiliprzygotowanieUgotować
bób - do
wody dodać główkę
czosnku i
liść laurowy. Posolić pod koniec gotowania. Ugotowany
bób obrać i przełożyć do miski. Przygotować sos :
czosnek posiekać , do słoiczka wlać
ocet, dodać
sól ,
pieprz,
gorczycę ,wstrząsnąć, dodać
oliwę i
czosnek, zakręcić i dobrze wymieszać. Bo
bobu dodać posiekane
jajko, pokrojoną w kostkę
cebulę , drobno pokrojony
pomidor i posiekane
chili - ostatnie dwa składniki można pominąć . Całość zalać sosem i posypać
kolendrą