Wykonanie
Od jakiegoś czasu
śledzę odcinki programu telewizyjnego na TVN Style " Rewolucje na talerzu ".
Panie przybliżaja nam przepisy dietetyczne ale równocześnie smaczne. Przetestowałam już parę ich dań i stwierdzam, że są naprawdę pyszne. Dziś podaję przepis na fritattę z warzywami i
szynką. Idealna na śniadanie, lekki obiad, lunch czy kolację. Gorąco plecam :)
Składniki :1/2
marchewki1 ugotowany w skórce
ziemniak ( wykorzystałam z obiadu z dnia poprzedniego )1/2
cebuli1/2
cukini1/2
papryki2-3 plasterki
wedzonej szynki3
jaja1 łyżeczka słodkiej wędzonej
papryki ( dałam zwykłą słodką )
oliwasól,
pieprzWarzywa kroimy w plasterki lub paski. Na patelni rozgrzewamy
oliwę. Wrzucamy
ziemniaki, podsmażamy do momentu aż się zarumienią. Dodajemy
marchew dalej podsmażając. Kolejno dokładamy
cebulę,
paprykę,
cukinię. Solimy
pieprzymy. Podsmażamy do momentu aż warzywa zmiękną.
Szynkę kroimy w plasterki, dokładamy do reszty.
Jaja rozmącamy, doprawiamy
papryką w proszku,
solą i
pieprzem, zalewamy warzywa na patelni. Czekamy aż
jajka się zetną ( z wierzchu może być nieco płynniejsze a od
spodu już dobrze zcięte więc nie czekamy aż sie zetnie tylko przewracamy ). Przykładamy duży talerz do patelni. Jedna ręką dociskamy talerz drugę chwytamy za rączkę patelni i odwracamy. Omlet zsuwamy z talerza z powrotem na patenię. Smażymy na złoty kolor.Tak przyżądzoną fritattę podajemy z surówkąlub z salsą.Składniki na salsę :1
pomidor czerwony1
pomidor żółty1
szalotka1,5 łyżeczki
octu balsamicznego czerwonego
oliwa z oliweksól,
pieprzgarść świerzej
kolendry lub
pietruszkiPomidory kroimy w kostkę, szarlotkę tak samo. Dodajemy
ocet balsamiczny, trochę
oliwy, solimy,
pieprzymy. Mieszamy. Z wierzchu posypujemy
zieleniną.Smacznego :)