Wykonanie
Ostatnio miałam dość duże urwanie głowy, przez co bez bicia przyznaję, że trochę zaniedbałam mojego bloga :) Niemniej w najbliższym czasie postaram się nadrobić zaległości. Ostatnio przygotowałam kotleciki z
kaszy jęczmiennej z dodatkiem
marchewki,
cukinii,
pietruszki w
sosie pomidorowym. Nie ukrywam, że bardzo smaczne i prosto to danie :)POTRZEBNE SKŁADNIKI (2-3 porcje)Kotleciki:100 g
kaszy jęczmiennej1 mała
cukinia1 mała
marchewka1 mała
cebula1 ząbek
czosnkugarść posiekanej
pietruszki1
jajkosólpieprzSos pomidorowy:1 puszka
pomidorów w zalewie1
marchewka1
korzeń pietruszki1
cebula1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy1 łyżka
brązowego cukru2 łyżki
octu balsamicznegosólpieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIAkotleciki:
kaszę ugotować, ostudzić i przełożyć do większej miski. Dodać startą
marchewkę,
cukinię, drobno posiekaną
cebulę i przeciśnięty przez prasę
czosnek. Wszystko razem wymieszać. Dodać posiekaną
pietruszkę,
sól,
pieprz do smaku i na koniec wbić całe
jajko. Masę wyrobić aby wszystkie składniki się wymieszały, a
jajko równomiernie rozprowadziło.rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Z masy uformować kotleciki i przełożyć je na papier do pieczenia na przygotowanej wcześniej blaszce. Kotleciki piec około 20 – 25 minut, dopóki się nie zarumienią.
sos pomidorowy: na rozgrzanej
oliwie podsmażyć
cebulę i
czosnek. Następnie dodać pokrojone w grube talarki
marchewkę i
korzeń pietruszki. Chwilę dusić na wolnym ogniu. Na koniec dodać
pomidory z zalewie i całość zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać
brązowy cukier,
ocet balsamiczny,
sól i
pieprz do smaku. Sos zdejmujemy z ognia i blendujemy na jednolitą masę.Upieczone kotleciki podajemy z
sosem pomidorowym i zjadamy ze smakiem :)