Wykonanie
Ostatnia wizyta u mamy obfitowała w różnorodne pomysły kulinarne :) Takim odkryciem stały się m.in. węgierskie papryczki, które idealnie nadają się do zapiekania z nadzieniem. Mają dużo cieńszą i bardziej miękką skórkę niż nasze polskie odpowiedniki, dzięki
czemu można spokojnie zajadać ją w całości. W związku z powyższym przedstawiam Wam dziś węgierską
paprykę nadziewaną farszem z
mięsa mielonego,
cukinii,
marchewki i
pietruszki w
sosie pomidorowym :)POTRZEBNE SKŁADNIKI (4 porcje)
Papryki:10 – 12 średniej wielkości papryczek węgierskich500 g
mięsa mielonego wieprzowo – wołowego1
cebula2 ząbki
czosnku1 średnia
cukinia1 duża lub 2 średnie
marchewkipietruszka1
jajkosólświeżo mielony
pieprzSos pomidorowy:500 ml passaty pomidorowej1
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżka
octu balsamicznego1,5 łyżeczki
brązowego cukrusólświeżo mielony
pieprzDo podania:
ryż,
kasza jaglana lub
ziemniakiSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
sos pomidorowy: w rondlu rozgrzać
oliwę, następnie posmażyć na niej pokrojoną
cebulę i ząbek
czosnku. Gdy
cebula się zeszkli, do rondla wlać passatę
pomidorową. Wszystko razem zagotować, po czym często mieszając gotować na średnim ogniu. Dodać
ocet balsamiczny,
cukier,
pieprz i
sól do smaku. Kiedy sos będzie doprawiony, wszystko razem zblendować na jednolitą masę. Odstawić z ognia, na większej patelni rozgrzać
olej i podsmażyć na nim pokrojoną wcześniej
cebulę. Następnie dodać 1 posiekany ząbek
czosnku. Chwilę smażyć dopóki
cebula się nie zeszkli, następnie dodać
mięso. Wszystko razem wymieszać i smażyć do momentu, aż większość
wody z
mięsa odparuje. Doprawić je w międzyczasie
solą i
pieprzem,
cukinię i
marchewkę obrać ze skórki i zetrzeć je na tarce, na grubych oczkach. Kiedy
mięso będzie gotowe, dodać warzywa na patelnię, wszystko razem wymieszać i dusić na średnim ogniu. Następnie do farszu dodać przepuszczony przez praskę ząbek
czosnku i posiekaną
pietruszkę. Wszystko zamieszać, doprawić
solą i
pieprzem i zestawić z ognia do ostygnięcia,przygotować spore naczynie żaroodporne,
papryki umyć, usunąć nasiona i odkroić po skosie część skórki (jak na zdjęciu) aby można wypełnić je nadzieniem. Kiedy
mięsno-warzywny farsz ostygnie, dodać do niego
jajko i dokładnie wszystko wymieszać. Następnie wypełnić nim wydrążone wcześniej papryczki. Do naczynia żaroodpornego, na spód, wlać przygotowany wcześniej
sos pomidorowy, a na nim poukładać wypełnione farszem papryczki,rozgrzać piekarnik do 200 stopni, wstawić
papryki. Piec przez około 40 minut. Przez pierwsze 30 minut piec
papryki pod przykryciem, ostatnie 10 bez.I gotowe! :) Po upieczeniu, odczekać chwilę i podawać z
ryżem,
kaszą jaglaną lub
ziemniakami. Można dodatkowo udekorować
pietruszką :) SMACZNEGO!