ßßß Cookit - przepis na GAZPACHO

GAZPACHO

nazwa

Wykonanie

To jedna z „najszybszych” zup jakie istnieją . W wersji błyskawicznej, przygotowanie trwa 3-5 min, a wersji rozszerzonej 6-7 minut. Poza tym cudownie chłodzi w upalne dni i zachwyca mieszanką smaków!
Składniki:
1 żółta papryka
1 średni ogórek
1 puszka pomidorów bez skórki
1 pomidor
1 cebula
1 ząbek czosnku
papryczka chilli (opcjonalnie)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Wersja błyskawiczna:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, doprawić oliwą, octem, solą i pieprzem. Schłodzić :)
Wersja rozszerzona:
1/4 papryki, 1/3 ogórka i 1/2 pomidora pokroić w drobną kosteczkę i odłożyć.
Pozostałe składniki dokładnie zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito.
Doprawić oliwą, octem, solą i pieprzem. Schłodzić.
Każdą porcję dekorować mieszanką pokrojonych w kosteczkę warzyw (papryki, ogórka i pomidora).
Smacznego:)
Polecam także tradycyjny polski chłodnik ogórkowo-jogurtowy
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/07/03/gazpacho