Wykonanie
Nigdy nie myślałam, że surówka składająca się praktycznie z jednego składnika -
młodej białej kapusty, może być tak pyszna!Zawsze dodaję do surówki z
kapusty startą
marchewkę i inne warzywka:
paprykę,
kukurydzę,
rzodkiewkę,
ogórka - w celu urozmaicenia smaku. A tym razem z braku czasu znalazłam na blogu Joasi - Kulinarne Szaleństwa
Margarytki szybciutką i prościutką surówkę
koperkową.Myk, myk i surówka była zrobiona, a jej pierwszy kęs powalił mnie na kolana! Surówka jest pyszna, odpowiednio doprawiona, lekko chrupiąca i delikatna zarazem.Już wiem, że
będę ją serwowała przez cały "kapuściany" sezon :-) , a stwierdzenie, że smak tkwi w prostocie sprawdza się tutaj w 100%.
Składniki:1/4 du żej
młodej kapusty1 łyżka posiekanego
koperkuszczypta
solikilka kropli
soku z cytrynypłaska łyżeczka
cukrułyżka
olejuWykonanie:
Kapustę kroimy nożem cienko lub szatkujemy szatkownicą. Lekko solimy i ugniatamy delikatnie rękoma. Odstawiamy na 10-15 minut. Następnie surówkę doprawiamy
cukrem,
cytryną,
olejem, dodajemy posiekany
koperek i dokładnie mieszamy (albo ponownie ugniatamy rękoma). Odstawiamy na 15 minut (np. do lodówki) aby wszystkie smaki przeszły wzajemnie.