ßßß Cookit - przepis na Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

nazwa

Wykonanie

Młodą kapustę najczęściej podaje się w wersji pysznej, gotowanej potrawki (przepis tutaj).
Dziś proponuję młodą kapustę w nieco mniej znanej odsłonie, chrupiącej surówki obiadowej. Taką surówkę można podać do dań obiadowych, mięs z grilla lub zjeść do kanapki na drugie śniadanie.
Składniki:
1/2 główki młodej kapusty
4 łyżki posiekanego koperku
sól
Sos:
1 łyżka płynnego miodu
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju (jaki lubicie - słonecznikowy, rzepakowy, lniany)
szczypta soli
szczypta czarnego mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Z kapusty usunąć zewnętrzne i nieładne liście.
Przekroić kapustę na pół, wyciąć głąb i drobno posiekać.
Przełożyć posiekaną kapustę do miski, dodać 3-4 szczypty soli, ugniatać kapustę, aż stanie się miękka.
Pozostawić kapustę do dalszego zmięknięcia około 15-30 minut.
W międzyczasie wymieszać składniki sosu.
Dodać do kapusty posiekany koperek i kilka łyżek sosu. Dokładnie wymieszać.
Jeśli uznacie, że kapusta jest wystarczająco wyrazista i wilgotna nie trzeba dodawać całego sosu.
Rady:
Zazwyczaj mieszam z sosem taką ilość surówki jaką potrzebuję do posiłku. Posoloną kapustę przechowuję w lodówce do 2 dni, a sos w osobnym słoiczku.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/05/surowka-z-modej-kapusty.html