Wykonanie
Młodą kapustę najczęściej podaje się w wersji pysznej, gotowanej potrawki (przepis tutaj).Dziś proponuję
młodą kapustę w nieco mniej znanej odsłonie, chrupiącej surówki obiadowej. Taką surówkę można podać do dań obiadowych,
mięs z grilla lub zjeść do kanapki na drugie śniadanie.
Składniki:1/2 główki
młodej kapusty4 łyżki posiekanego
koperkusólSos:1 łyżka płynnego
miodu4 łyżki
soku z cytryny4 łyżki
oleju (jaki lubicie -
słonecznikowy, rzepakowy, lniany)szczypta
soliszczypta czarnego mielonego
pieprzuPrzygotowanie:Z
kapusty usunąć zewnętrzne i nieładne liście.Przekroić
kapustę na pół, wyciąć głąb i drobno posiekać.Przełożyć posiekaną
kapustę do miski, dodać 3-4 szczypty
soli, ugniatać
kapustę, aż stanie się miękka.Pozostawić
kapustę do dalszego zmięknięcia około 15-30 minut.W międzyczasie wymieszać składniki sosu.Dodać do
kapusty posiekany
koperek i kilka łyżek sosu. Dokładnie wymieszać.Jeśli uznacie, że
kapusta jest wystarczająco wyrazista i wilgotna nie trzeba dodawać całego sosu.Rady:Zazwyczaj mieszam z sosem taką ilość surówki jaką potrzebuję do posiłku. Posoloną
kapustę przechowuję w lodówce do 2 dni, a sos w osobnym słoiczku.Smacznego