ßßß

Składniki:1/2 główki młodej kapusty (ok. 450 g)150 g białej surowej kiełbasy1 cebula2 łyżki oleju1/3 szkl. wody5 łyżek siekanego koperkusól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smakuświeże ciasto francuskie (50x25 cm)czarnuszka do posypania pierożkówPrzygotowanie:Kiełbasę obrać z osłonek i rozdrobnić na niewielkie kawałki.Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć razem z kiełbasą na oleju.Kapustę poszatkować na niewielkie kawałki i dodać do kiełbasy i cebuli.Składniki nadzienia smażyć jeszcze przez kilka minut, a następnie dodać wodę i dusić pod przykryciem do miękkości kapusty.Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku.Nadzienie do pierogów nie powinno być zbyt wilgotne, najlepiej przełożyć je na sito, aby usunąć nadmiar płynu.Ciasto pokroić na kwadraty, ułożyć na każdym z nich porcję wystudzonego nadzienia. Złożyć ciasto na pół i docisnąć brzegi pierożków.Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległości między nimi.Pierożki posmarować rozkłóconym żółtkiem, mlekiem lub olejem i posypać czarnuszką.Pierożki piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Smacznego