Wykonanie
Z
młodej kapusty gotuję zupę, potrawkę, a dziś wypełniłam nią pierożki z
ciasta francuskiego. Z braku czasu i wygody użyłam
ciasta francuskiego, chociaż pierwotnie zamierzałam zrobić
ciasto drożdżowe.
Kapusta duszona z
kiełbasą to bardzo smaczna potrawa, jako farsz do pierogów też się sprawdziła Dobrze smakowały na ciepło i na zimno.Pierożki udały się wybornie, zostały zjedzone w ekspresowym tempie. Dziecko złożyło zamówienie na kolejną porcje pierożków.
Składniki:1/2 główki
młodej kapusty (ok. 450 g)150 g białej surowej
kiełbasy1
cebula2 łyżki
oleju1/3 szkl.
wody5 łyżek siekanego
koperkusól,
pieprz,
cukier,
sok z cytryny do smakuświeże
ciasto francuskie (50x25 cm)
czarnuszka do posypania pierożkówPrzygotowanie:
Kiełbasę obrać z osłonek i rozdrobnić na niewielkie kawałki.
Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć razem z
kiełbasą na
oleju.
Kapustę poszatkować na niewielkie kawałki i dodać do
kiełbasy i
cebuli.Składniki nadzienia smażyć jeszcze przez kilka minut, a następnie dodać
wodę i dusić pod przykryciem do miękkości
kapusty.Pod koniec gotowania dodać posiekany
koperek,
sól,
pieprz,
cukier i
sok z cytryny do smaku.Nadzienie do pierogów nie powinno być zbyt wilgotne, najlepiej przełożyć je na sito, aby usunąć nadmiar płynu.Ciasto pokroić na kwadraty, ułożyć na każdym z nich porcję wystudzonego nadzienia. Złożyć ciasto na pół i docisnąć brzegi pierożków.Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległości
między nimi.Pierożki posmarować rozkłóconym
żółtkiem,
mlekiem lub
olejem i posypać
czarnuszką.Pierożki piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Smacznego