Wykonanie
Colesław to jedna z najpopularniejszych surówek w UK.Składa się tylko z dwóch składników: poszatkowanej
białej kapusty i
marchewki (i oczywiście przypraw). Niestety ta oryginalna nie smakuje mi, zbyt dominuje w niej
octowo-słodki smak ... ale taka domowa to pychotka, którą mogłabym jeść do obiadu każdego dnia.
Podstawowy przepis jest następujący:Składniki:
biała kapustamarchewkamała
cebulkasólpieprzsok z cytrynycukier pudermajonezjogurt naturalnynatka lub
koperekale czasem go modyfikuje i dodaję kawałek
pora, innym razem gotowane
jajko, a jeszcze innym razem
ogórka kiszonego, który bardzo fajnie komponuje się ze składnikami sałatki ...Wykonanie:
Kapustę drobno siekamy (ja ścieram na tarce na oczkach),
marchewkę ścieramy na tarce,
cebulkę drobno kroimy. W miseczce przygotowujemy sos:
jogurt mieszamy z
majonezem (ja biorę pół na pół), dodajemy
sól,
pieprz, odrobinę
cukru pudru i trochę
soku z cytryny. Sos mieszamy i zalewamy nim warzywa. Posypujemy
natką lub
koperkiem, mieszamy i chłodzimy w lodówce ok 1h.Nie podaję dokładnych proporcji na
przyprawy, gdyż wszystko zależy od naszych upodobań
smakowych. Niektórzy wzbogacają smak
sałatko dodatkowo ostrą
musztardą lub
chrzanem.