Coleslaw to dość popularna surówka, na którą każdy ma swój sposób. Głównym składnikiem jest oczywiście biała kapusta, marchew i cebula. A wszystko polane sosem. I ten właśnie sos ma różne oblicza :) Jego bazę stanowi zawsze majonez z dodatkami: albo cukier puder, albo miód, czasem jogurt maturalny lub mleko, czasem ocet winny lub sok z cytryny. Wypróbowałam kilka opcji i zdecydowanie najlepiej smakuje nam wersja, którą przedstawiam poniżej.Lista zakupów:1 biała kapusta (ok. 1.2 kg)2 cebule3 marchewkisos:6 łyżek majonezu (domowy lub kupny)2 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytryny1 łyżka octu winnegosól, pieprzKapustę i obraną marchew zszatkować. Cebule posiekać. Wymieszać razem w dużej salaterce. Składniki sosu połączyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Surówkę polać sosem, dokładnie wymieszać i odstawić na przynajmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.Smacznego :)