ßßß Cookit - przepis na Słatka Colesław

Słatka Colesław

nazwa

Wykonanie

Popularna sałatka obiadowa, jedna z tych, która zachwyciła mnie smakiem i prostotą wykonania. Pasuje właściwie do wszystkiego, ryb, mięs czy smażonych - pieczonych ziemniaków.
Składniki na 3-4 porcje
Kapusta biała - 1/2 główki
Marchew - 1 duża, lub dwie mała
cebula 1 sztuka
Majonez - 3 łyżki
Mleko - 4 łyżki
cukier puder - 5 łyżeczek
ocet - 3 łyżki
sól, pieprz do smaku ( po około 1 łyżeczce)
sok z cytryny - 2 łyżeczki
Wykonanie:
Z kapusty usuwamy wierzchnie - te brzydkie liście.
Przecinamy ja na pół i tą połówkę ponownie na pół.
Wykorzystujemy ćwiartki - łatwiej złapać w rękę i poszatkować w takiej postaci.
Szatkujemy kapustę, następnie marchewkę obieramy trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty.
Cebule obieramy, kroimy w pióra lub także ścieramy na tarce - dodajemy do kapusty i marchewki.
Dodajemy przyprawy, pieprz, sól, ocet, a także cukier puder, majonez, mleko – mieszamy całość.
Odstawiamy na co najmniej dwie godziny aby się przegryzły składanki.
Smacznego:)
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/05/satka-coleslaw.html