Wykonanie
Popularna
sałatka obiadowa, jedna z tych, która zachwyciła mnie smakiem i prostotą wykonania. Pasuje właściwie do wszystkiego, ryb,
mięs czy smażonych - pieczonych
ziemniaków.
Składniki na 3-4 porcje
Kapusta biała - 1/2 główki
Marchew - 1 duża, lub dwie mała
cebula 1 sztuka
Majonez - 3 łyżki
Mleko - 4 łyżki
cukier puder - 5 łyżeczek
ocet - 3 łyżki
sól,
pieprz do smaku ( po około 1 łyżeczce)
sok z cytryny - 2 łyżeczkiWykonanie:Z
kapusty usuwamy wierzchnie - te brzydkie liście.Przecinamy ja na pół i tą połówkę ponownie na pół.Wykorzystujemy ćwiartki - łatwiej złapać w rękę i poszatkować w takiej postaci.Szatkujemy
kapustę, następnie
marchewkę obieramy trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do
kapusty.
Cebule obieramy, kroimy w
pióra lub także ścieramy na tarce - dodajemy do
kapusty i
marchewki.Dodajemy
przyprawy,
pieprz,
sól,
ocet, a także
cukier puder,
majonez,
mleko – mieszamy całość.Odstawiamy na co najmniej dwie godziny aby się przegryzły składanki.Smacznego:)