Wykonanie
Surówki obiadowe to fragment menu, który nie należy do moich ulubionych. Ostatnio trochę się w tej kwestii zmieniło, od kiedy po raz pierwszy zrobiłam surówkę, której smak do dziś chodzi mi po głowie. Wierzcie mi, ma w sobie coś, co wydaje się idealne, a tak niewiele trzeba do jej przygotowania. Pasuje praktycznie do każdego
mięsa. Można ją podawać bez dodatków, tak też smakuje obłędnie!
Składniki:- niewielka
biała kapusta (lub połowa dużej),- 1 mała
marchew,- 2 średnie
cebule,- 2 łyżki
cukru pudru,- pół łyżeczki
soli,- trochę
pieprzu,- 3 łyżki
mleka,- 4-5 łyżek
majonezu,- 1,5 łyżki
octu winnego,- sok z połowy
cytryny.Warzywa można przygotować dzień wcześniej, sos najlepiej w dniu podania.
Kapustę ścieramy na tarce o średnich bądź dużych oczkach,
marchewkę na małych.
Cebule bardzo drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy. Przygotowujemy sos:
majonez mieszamy z
mlekiem, dodajemy
cukier puder,
sól,
pieprz,
ocet i
sok z cytryny. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy sos do
kapusty,
marchwi i
cebuli. Wszystko razem mieszamy. Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Surówka najlepiej smakuje jak jest chłodna. Smacznego!!!